Statistika cestujících v letním Cyklohráčku

Turistický výletní vlak Cyklohráček vstoupil letos do své jubilejní 10. sezóny. Stejně jako v předchozích letech vozí i letos malé i velké výletníky každou sobotu, neděli a státní svátky až do 29. října 2023 na své pravidelné trase z Prahy do Slaného. Během letošních letních prázdnin připravily organizace ROPID a IDSK ve spolupráci s Českými drahami již podruhé tzv. speciální výlety, při kterých se mohli cestující svézt Cyklohráčkem mimo jeho standardní trasu do turisticky zajímavých míst nejen ve Středočeském kraji. V průběhu července a srpna tak vlak plný hraček a her vyrazil každé úterý a čtvrtek celkem na 14 speciálních tras na nejhezčí místa středních Čech, ale zavítal i na území Plzeňského, Královéhradeckého a Libereckého kraje. I když venkovní teploty po celý červenec a srpen z velké části přesahovaly třicítku, Cyklohráčkem se v rámci těchto výletů svezlo více než 4 tisíce lidí.

Nejvíce cestujících přilákal vlak plný zábavy o prvním srpnovém čtvrtku, kdy vyrazil z Prahy do podhůří Brd – Rožmitálu pod Třemšínem. Díky spolupráci se samotným Rožmitálem přivítal Cyklohráček výletníky především z Příbrami, Březnice a ze samotného Rožmitálu, cestující se mohli svézt i na krátkých jízdách mezi Rožmitálem a Březnicí a zpět. Za celý den tak vlak přepravil rekordních 821 cestujících.

Cyklohráček prošel před letošní sezónou generální opravou, při které došlo mimo jiné k modernizaci toalet, topení či renovaci interiéru. Vylepšil se také vůz plný balónků, jehož interiér dostal zcela nový růžový kabát a díky úpravám některých míst k sezení došlo ke zvětšení původního balónkoviště. To je nyní zabezpečení stabilnějším materiálem pro bezpečnost především nejmenších výletníků.

Již stálou součástí Cyklohráčku je nabídka drobného občerstvení formou tzv. ČD Minibaru, jehož prodej probíhá prostřednictvím výdejního okénka ve Voze plném kol. Standardní částí jsou pak odměny pro děti všech věkových kategorií, které od tzv. hrajvedoucích obdrží upomínkové předměty ve formě omalovánek, pexes, vystřihovánek apod.

Statistika letních výletů s Cyklohráčkem 2023

  • Počet výletů: 14
  • Cílové destinace: Dobříš, Doksy, Jičín, Kácov, Kralovice u Rakovníka, Lužná u Rakovníka, Mšeno, Rakovník, Roztoky u Křivoklátu, Rožmitál pod Třemšínem, Týnec nad Sázavou
  • Celkem přepravených cestujících: 4 407, z toho 2 372 dospělých a 2 035 dětí
  • Celkem přepravených kol: 59
  • Celkový počet ujetých kilometrů za všechny výlety: cca 2 400
  • Počet cestujících (seřazeno od nejvyššího po nejnižší):

TZ Ropid