Už 30 let na jednu jízdenku

Organizace ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy) slaví letos 30 let své existence. V rámci tohoto kulatého výročí se uskuteční během října celá řada akcí pro veřejnost. Na Střeleckém ostrově je k vidění panelová výstava mapující třicetiletou historii integrace veřejné dopravy v Praze a Středočeském kraji, na webu a sociálních sítích PID postupně zveřejňujeme zajímavé archivní materiály a rozhovory s klíčovými osobnostmi. Lidé se dále mohou těšit na mimořádné jízdy historickými autobusy, tramvajemi a vlaky, na speciální jízdy výletního vlaku Cyklohráček nebo na odbornou besedu na téma budoucnosti pražské dopravy a další program pro návštěvníky akce v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze u Karlova náměstí. Tyto akce proběhnou ve dnech 19. – 21. října 2023.

Aby spolu mohly jednotlivé druhy veřejné dopravy v Praze i středních Čechách tvořit sehraný a dobře provázaný systém, musí jej někdo organizovat a koordinovat mezi sebou 41 různých dopravců. Od toho tu má Praha právě ROPID, díky němuž je cestování na jednu jízdenku MHD, vlakem i přívozem, po Praze i celých středních Čechách dnes už naprostá samozřejmost. Za těch 30 let od vzniku ROPID urazila veřejná doprava pořádný kus cesty a dnes tu máme jeden z nejkvalitnějších systémů na světě,“ říká náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

ROPID se společně se středočeskou partnerskou organizací IDSK každý den stará o to, aby systém veřejné dopravy nejen v Praze nabízel kvalitní a výhodnou možnost bezproblémového cestování na jednu jízdenku všemi druhy veřejné dopravy. Moje kolegyně a kolegové pečují o správné nastavení parametrů jednotlivých linek, tarifní provázání mezi dopravci, dohlížejí nad aktuálním provozem, plněním kvalitativních standardů či zajišťují informovanost cestujících i jednotnou podobu vozidel a zastávek napříč systémem. Je mi ctí vést tuto organizaci právě v 30. roce její existence a s celým svým sehraným týmem dopravu i nadále zdokonalovat a přizpůsobovat stále se zvyšujícím nárokům našich cestujících, doplňuje ředitel ROPID Petr Tomčík

Výstava na Střeleckém ostrově

Až do 15. října si mohou návštěvníci Střeleckého ostrova prohlédnout panelovou výstavu o vývoji pražské a středočeské veřejné dopravy za posledních 30 let, která dokumentuje pestrý vývoj pražské MHD i postupné zapojování dalších druhů dopravy a rozšiřování integrovaného systému do okolí metropole.

Odborný čtvrtek a sobotní dopravní kino v CAMPu

Ve čtvrtek 19. 10. 2023 od 19:00 se v CAMPu uskuteční odborná beseda s prezentacemi a debatou o budoucnosti pražské dopravy. Těšit se můžete na aktuální informace o připravovaných tramvajových a trolejbusových tratích, budoucnosti pražské železnice či novinky projektu Čitelná Praha. V rámci hlavního programu v sobotu 21. 10. 2023 pak ve zdejším amfiteátru proběhne od 10:00 promítání různých dobových dokumentů z archivu Dopravního podniku hl. m. Prahy, ve třech blocích pro nejmenší Pohádky o mašinkách, od 16:00 film Mimořádná událost a den zakončíme od 18:00 filmem Alois Nebel.

Mimořádné jízdy Cyklohráčku

Turistický vlak Cyklohráček pro malé a velké výletníky, který letos jezdí jubilejní 10. sezónu, vyjede mimořádně i ve čtvrtek 19. 10. a v pátek 20. 10. na třech speciálních odpoledních jízdách z Prahy do Roztok, Dobřichovic a Neratovic. Čtyři vozy plné hraček a her si tak můžete užít i v týdnu a navíc v místech, kam tato speciální barevná souprava běžně nejezdí.

Sobotní jízdy historických vozidel Prahou

Hlavní program v rámci oslav je naplánovaný na sobotu 21. 10. 2023. Od 10 do 17 hodin se budete moci svézt historickými vozidly, která budou vyjíždět z pražského Smíchovského nádraží a propojí ho mimo jiné s dopravním kinem v CAMPu, Muzeem MHD ve Střešovicích, kde proběhne výstava muzejních autobusů, a také s Královstvím železnic, kam bude zlevněný vstup. K dispozici budou 4 speciální autobusové linky (do muzea MHD ve Střešovicích, k Filmovým ateliérům Barrandov, ke Království železnic a na Karlovo náměstí přes Podolí) a jedna historická tramvajová linka, která propojí Smíchovské nádraží a CAMP. Na vlakové lince S65 (Praha – Hostivice – Rudná u Prahy) bude v provozu historický motorový vlak řady M240.0 (Singrovka). Nedílnou součástí akce na Smíchově budou tradiční informační stánky PID, ČD, DPP apod.

TZ ROPID