Škoda Group podepsala smlouvu na dodávku 30 elektrických vlaků v hodnotě 320 milionů eur do Uzbekistánu

Škoda Group oznámila uzavření kontraktu s Uzbeckými státními dráhami na dodávku 30 elektrických vlaků v hodnotě 320 milionů eur. Tato dohoda představuje největší zakázku, kterou kdy česká společnost v Uzbekistánu získala. Svědčí o významu českých firem a firem z Evropské unie v Uzbekistánu a Střední Asii. Uzbecký premiér Abdulla Aripov se zúčastnil podpisu smlouvy v sídle Škoda Group v Plzni za účasti uzbeckého ministra dopravy Ilkhoma Makhkamova a jeho českého protějšku Martina Kupky. Škoda bude Uzbeckým státním dráhám dodávat své širokorozchodné elektrické vlakové jednotky, které již vyrábí pro železniční provozovatele v Lotyšsku a Estonsku. Škoda zahájí výrobu v průběhu příštího roku. Projekt je financován českými bankami s podporou pojišťovací exportní agentury EGAP.

„Skutečnost, že jsme byli vybráni jako dodavatel vlaků do Uzbekistánu, je nejen důkazem vysoké kvality našich vozidel, ale také významným krokem k posílení mezinárodního partnerství. Tato smlouva potvrzuje, jak důležitou roli hrajeme při utváření budoucnosti mezinárodní železniční dopravy, a nastavuje strategickou spolupráci s uzbeckými železnicemi. Vlaky pro Uzbekistán budou mít čtyři vozy a široký rozchod (1520 mm). Hlavní část výroby bude probíhat v našem výrobním závodě v Ostravě a část montáže vozidel bude probíhat v Uzbekistánu,“ říká Zdeněk Sváta, President Region Central East ve Škoda Group.

„S těmito nejmodernějšími vlaky jsme na cestě k revoluci na našich železnicích a ke zlepšení celkového zážitku cestujících. Tato spolupráce je jen začátkem slibného partnerství. Jsme si vědomi velkého potenciálu, který má Škodovka v Uzbekistánu,“ říká Abdulla Aripov, předseda vlády Republiky Uzbekistán.

„Lobbing za české firmy je standardní součástí naší ekonomické diplomacie. Jsem rád, že naše cesta do Uzbekistánu napomohla k uzavření tohoto kontraktu, který je důležitý pro celý český průmysl. Rozvoj vztahu s Uzbekistánem otevírá cestu do této země i pro další české podniky nejen z oblasti dopravy,“ říká Martin Kupka, ministr dopravy České republiky.

Spolehlivá vozidla pro moderní mobilitu

Moderní elektrické jednotky Škoda nabízí mimořádný výkon, spolehlivost a energetickou účinnost. Jednotky Uzbeckých státních drah budou tvořeny čtyřmi vozy s širokým rozchodem, s ergonomickými sedadly a plně klimatizovaným interiérem. Cestující budou mít k dispozici palubní Wi-Fi připojení a pokročilý vnější a vnitřní kamerový systém zvýší bezpečnost. Vlaky budou mít také částečně nízkopodlažní konstrukci, která zajistí plnou přístupnost pro všechny cestující. Výroba těchto jednotek pro Uzbekistán bude probíhat ve výrobním závodě Škoda Group v Ostravě, který má bohaté zkušenosti s výrobou vlaků pro širokorozchodné tratě. V současné době se zde vyrábějí vlakové soupravy pro Lotyšsko a Estonsko.

Železniční síť v regionu je důležitou součástí transkaspické mezinárodní dopravní trasy, která je složitě propojena s rozšířenou transevropskou dopravní sítí. Takzvaný centrální koridor představuje poslední zbývající dopravní tepnu mezi Dálným východem a Evropskou unií. Strategie Global Gateway klade důraz na stabilizaci a posílení dopravní kapacity centrálního koridoru. Summit EU-Střední Asie, který se konal v Samarkandu v listopadu 2022, se zaměřil na posílení udržitelných dopravních vazeb mezi EU a Střední Asií. Navrhovaná opatření zahrnují významné investice do železniční infrastruktury, kolejových vozidel, přístavních zařízení a lodní dopravy na Kaspickém moři.

TZ Škoda Group