Balt jako nový Jadran? O pětinu víc Čechů letos s FlixBusem vyrazilo na sever

Příjemné teploty vzduchu i moře, nekonečně dlouhé písčité pláže, příznivé ceny, neokoukaná architektura a specifická gastronomie. Stále více Čechů láká vyměnit dovolenou u Jadranu za polské pobřeží Baltského moře. Podle údajů největšího evropského poskytovatele dálkového autobusové dopravy FlixBus vzrostl zájem turistů na přímých spojích z ČR do destinací u našich severních sousedů v Polsku meziročně o více než 22 %, v případě Gdaňsku o více než čtvrtinu. Mezi nejoblíbenější destinace patří stále Vratislav, Varšava a Krakov.

Mezi Českou republikou a Polskem letos v hlavní sezoně od dubna do konce září cestovalo na palubách zelených autobusů FlixBus přes 220 tisíc cestujících (v porovnání s 180 tisíci od dubna do září v roce 2022), což představuje pětinový meziroční nárůst. Mezi nejoblíbenější destinace patří velkoměsta Vratislav, Varšava a Krakov. Přímořské město Gdaňsk, odkud je to co by kamenem dohodil do letoviska Sopoty, zaznamenalo nárůst prodeje jízdenek o více než 27 % na přímých spojích z Česka.

Letošní nárůst zájmu turistů z Česka o polské destinace na přímém spoji nás příjemně potěšil. Navýšení objemu přepravy v letní sezoně až o čtvrtinu potvrzuje trend, že dovolená u Baltu je pro Čechy zajímavou alternativou, kterou jsem letos k plné spokojenosti volil i já sám. V příštím roce pravděpodobně přidáme další sezonní kapacity mezi Českem a pobřežím Baltského moře,“ uvádí Pavel Prouza, ředitel společnosti FlixBus pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

Autobusy FlixBus v sezoně zastavovaly na přímém spoji mezi Českem a Polskem na 25 zastávkách v Česku. Kromě Prahy, Brna a Ostravy také například v Trutnově, Hradci Králové nebo Olomouci.

Gdaňsk a Sopoty, to jsou pláže polské riviéry

Zlatý písek rozprostírající se na kilometry dlouhých plážích s šířkou i přes 100 metrů a mírným vstupem do moře, který si zamilují nejen děti. To je jedno z lákadel, které pobřeží Baltského moře nabízí a které najdete právě v Gdaňsku a okolí Sopot, často zmiňovaných jako polské Monte Carlo.

Pláže s modrou vlajkou, označující uznání za svou kvalitu vody, bezpečnost, služby a informace o životním prostředí, se však objevují po celé délce pobřeží, od Svinoústí až po Frombork. K těm nejoblíbenějším patří jak ty v Trojměstí, tak i na poloostrově Hel nebo v Kolobřehu.

Za prvních šest měsíců letošního roku využilo nocleh v Polsku více než 131 tisíc českých turistů, což je o neuvěřitelných 80 % více než ve stejném období loňského roku. Kompletní statistiky budeme schopni vyhodnotit teprve v lednu, ale vše ukazuje na to, že se dočkáme hned několika rekordů týkajících se návštěv českých turistů v Polsku během roku 2023. Důvodů, proč tomu tak je, bychom našli celou paletu, k těm nejdůležitějším patří zcela jistě nejen poměr ceny s kvalitou, ale také skvělé služby a gastronomie a v neposlední řadě turistická infrastruktura 21. století, jež nabízí turistům zajímavý program během jakéhokoliv počasí,“ dodává ředitel pražské kanceláře Polské turistické organizace Pavel Trojan.

TZ Flix