Konečné zastávky zpestří street art

Rekonstrukci trojice zastávek MHD se zázemím pro řidiče završí během podzimu výzdoba fasád. Streetartové motivy se po Suchém Vrbném objeví i v Havlíčkově kolonii a na Dobré Vodě, do svého vizuálního stylu Dopravní podnik města České Budějovice vyladí konečnou zastávku v Kněžských Dvorech.

„Postupně rekonstruujeme sociální zařízení, která pro naše zaměstnance provozujeme v konečných zastávkách linek MHD. Se zkvalitněním vybavení interiéru jde samozřejmě ruku v ruce i starost o vzhled těchto staveb. Bohužel máme zkušenost, že jejich fasády lákají samozvané sprejery, rozhodli jsme se proto oslovit streetartové umělce, kteří ze zastávek vytvoří díla s přidanou hodnotou,“ uvádí ředitel DPMCB Slavoj Dolejš.

Malý jez

Vojtěch Liebl, streetartový a grafický umělec ze spolku Mycelium, pracoval během druhého říjnového týdne na konečné zastávce Havlíčkova kolonie – Malý jez. „Motiv vychází z lokality samotné – v blízkosti protéká řeka Malše rekreační oblastí. Pojal jsem řeku jako oduševnělou bytost, temnou vodu, která se zde setkává s lidmi. Malba zachycuje tok od Římovské přehrady i koloběh vody v atmosféře, konkrétní objekty se v ní potkávají s abstrakcí. Na některých místech symbolicky vyznačuje hladinu vody při povodních v roce 2002,“ popsal význam malby autor.  Na realizaci části motivu se navíc mohli podílet studenti a děti. Aktuální motiv vody zapadá do série vyobrazení živlů, které Liebl započal svou „ohnivou“ malbou. Tu pro dopravní podnik vytvořil na konečné zastávce Suché Vrbné v loňském roce.

Dobrá Voda

Autorem malby, která v následujícím týdnu vznikne na zastávce na Dobré Vodě je Vladimír Batysta, rovněž člen uměleckého spolku Mycelium. „Návrh nové fasády točny na Dobré Vodě se volně nechává inspirovat přírodou a nedalekou, téměř zaniklou osadou Zlatý zbuch. Malba zkoumá motivy západu slunce a táboráku, zlatavého světla a fantaskních výhledů, které se skýtají zdejším obyvatelům nejen směrem na jih. Celé dílo provází zvláštní imaginárium tzv. spaghetti westernu. Zvenku budovy se nacházíme na srázu v borovém lese, zevnitř vcházíme do útulné dřevěné dílny,“ uvádí Batysta.

Kněžské Dvory

Třetí zastávkou, která se v letošním roce dočkala umělecké výmalby, je ta v Kněžských Dvorech. Základem návrhu jsou výjevy známé z dopravních grafikonů, autoři z Ó design pak zapracovali i vizuální prvky DPMCB. Malbu dokončili v pondělí 16. října.

Dopravní podnik spravuje několik zastávek v síti MHD, ve kterých zároveň zabezpečuje sociální zařízení pro své řidiče. Čtyři z nich v letech 2022 a 2023 nechal dopravce vyzdobit ve stylu street art.

TZ DPMČB