Kokpit v autobusech MAN a Neoplan získal ocenění

Nový digitální kokpit vyvinutý pro všechny modely MAN a NEOPLAN získal od výstavní organizace Busworld ocenění Digital Award. Mezinárodní odborná porota udělila toto ocenění poprvé na konferenci Digital Mobility Solutions, která se konala v rámci veletrhu Busworld Europe 2023. Digitální kokpit od společnosti MAN přesvědčil porotu svým inteligentním konceptem ovládání a získal ocenění v kategorii Digitální palubní komfort.

„Jsme rádi, že nový digitální kokpit zapůsobil na odbornou porotu a získal toto ocenění v rámci prvního ročníku soutěže Busworld Digital Award. Pozitivní ohlasy na nové komfortní pracoviště řidiče máme i od našich zákazníků,“ řekl k úspěchu v Bruselu Heinz Kiess, vedoucí marketingu autobusových produktů společnosti MAN Truck & Bus. „Ohlasy na veletrhu a ocenění jsou velkým uznáním pro celý tým za jeho neúnavné nasazení a profesionální práci. Na vývoji nového kokpitu jsme intenzivně pracovali ve všech oblastech a nyní jej uvádíme na trh.“

Do užšího výběru pro ocenění, které bylo na veletrhu Busworld uděleno poprvé, se dostalo celkem 12 produktů ve čtyřech kategoriích. Kromě kategorie Digital On-Board Comfort, kterou vyhrála společnost MAN, se soutěžilo také v kategoriích Digital Operational Excellence, Digitally Enhanced Driving a E-Mobility Management. Porota byla složena z odborníků působících v autobusovém průmyslu, soukromých podnikatelů z oboru, novinářů a designérů. Jejich verdikt zněl: „Nový digitální kokpit společnosti MAN je jasným krokem do budoucnosti v oblasti vývoje rozhraní člověk-stroj. Díky inovativnímu ovládání SmartSelect a plné integraci nové elektrické platformy i nejnovějších systémů ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) pomáhá řidiči soustředit se na práci bez nepodstatného rozptylování.“

Pro modelový rok 2024 společnost MAN Truck & Bus výrazně vylepšuje všechny své produktové řady autobusů. Základem nových funkcí a inovativního digitálního kokpitu je nově vyvinutá elektrická/elektronická platforma. Vychází z osvědčené modulární technologie nákladních vozidel, která byla přizpůsobena speciálním potřebám autobusů MAN a NEOPLAN a jejich nástaveb. Tím se výrazně urychlují všechny výpočetní procesy ve vozidlech s rozšířenými funkcemi.

Pracoviště s MAN SmartSelect nastavuje nová měřítka

Nově navržené pracoviště řidiče splňuje nejvyšší ergonomické standardy. Výrazným prvkem kokpitu, zejména v autobusech, je inovativní systém SmartSelect umístěný uprostřed palubní desky – ideálně v dosahu řidiče, který umožňuje intuitivní a bezpečné ovládání informačního a zábavního systému i navigace.

Mezi důležitá vylepšení pracoviště řidiče patří 12palcový barevný digitální displej. Mezi dvěma půlkruhovými přístroji byla pro zobrazování údajů ponechána plocha dvakrát větší než u předchozí verze. Jas a kontrast displeje s HD rozlišením si může řidič individuálně nastavit, což přispívá k optimálnímu vizuálnímu vnímání informací. Displej nabízí zobrazení „přes celou obrazovku“ s velkými ikonami s 3D vzhledem, nebo lze různé informace zobrazovat paralelně pro optimální vnímání řidičem.

Inovativní konzola MAN SmartSelect pro ovládání informačního a zábavního systému, která kombinuje funkce stisknutí a otočení, nebyla dosud v autobusech instalována. Celá koncepce a design ovládání MAN SmartSelect je nejen uživatelsky přívětivý, ale přispívá také k bezpečnosti. Řidiči totiž mohou při používání médií zůstat ve své obvyklé poloze a plně se soustředit na jízdu. Tím se výrazně snižuje riziko náhodných chyb, které by mohly ohrozit bezpečnou jízdu.

Koncepce vychází ze zkušeností vývojářů MAN a jejich zjištění, že při náročném provozu užitkového vozidla (a pohybech odpruženého sedadla nahoru a dolů) není dotykový displej pro ovládání důležitých funkcí optimální. Místo toho je poprvé v autobusovém sektoru použita ergonomická opěrka, na kterou může řidič položit dlaň a stabilizovat ji. Principem je intuitivní a jednoduché ovládání, které řidiče jen minimálně rozptyluje.

TZ MAN