Adventní autobus v Českých Budějovicích

V průběhu adventního času a vánočních svátků se cestující českobudějovické MHD mohou opět těšit na vánočně nazdobený autobus, letos už čtvrtým rokem. Křižovat bude jihočeskou metropoli na různých linkách až do oslav Tří králů 6. ledna 2024.

undefined

Adventní autobus letos opět ozdobili studenti oboru Aranžér českobudějovické Střední školy obchodní a vůz tentokrát zkrášlují motivy zimních Českých Budějovic. Stejně jako loni, kdy se zdobení adventního vozu studenti ujali poprvé, v rámci výuky navrhli, vyřezali a připravili motivy na polep autobusu a dostali příležitost také sami polep aplikovat v dílně dopravního podniku. Jako každý rok pak vánoční atmosféru podtrhli elektromechanici dopravního podniku, kteří instalovali světelnou výzdobu.

„Chceme naším adventním autobusem ještě více rozsvítit město. Je to drobnost, která cestujícím dokáže zpříjemnit hektický předvánoční čas, ať už do autobusu nastoupí náhodně při každodenní jízdě MHD, nebo je pro ně svezení v něm událost, na kterou si rádi na zastávce počkají,“ říká ředitel DPMČB Slavoj Dolejš.

„Samotnému polepu předcházela náležitá příprava. Žáci si sami dle fotografií připravili návrhy pro polepy s motivy dominant města. Museli objekty zjednodušit, vystihnout podstatné a typické prvky a zpracovat je pro řezací stroj. Celkovou zimní atmosféru dotvořili žáci polepy vloček a rampouchů. Stejně jako vloni to pro ně byla krásná příležitost svou práci ukázat,“ říká Jana Koloušková, učitelka ze SŠO Husova 9, která se studenty polep připravovala.

Vánoční čas kromě adventního autobusu v českobudějovické MHD doprovodí také dvě akce. Na 5. prosince chystá dopravce Mikulášskou jízdu, jejímž cílem bude svézt co nejvíce čertíků a andílků. K tomu bude vyhrazen právě vyzdobený autobus.

V týdnu před Štědrým dnem chystá Dopravní podnik města České Budějovice akci na běžných linkách MHD. Cestující si budou moci zazpívat vánoční koledy se studenty z českobudějovické konzervatoře. 

TZ DPMČB

undefined