Pět nízkopodlažních autobusů Scania Citywide doplní flotilu trolejbusů v Teplicích.

Od začátku roku 2024 vyrazí do teplických ulic pět zbrusu nových nízkopodlažních autobusů Scania Citywide LF. Nadstandardně vybavená vozidla budou vůbec prvními městskými autobusy v Česku bez konvenčních zrcátek, která byla nahrazena digitálními kamerami.

„S novými autobusy se cestující budou moci potkat na většině linek MHD Teplice, s výjimkou linky 110. Žlutomodré Scanie se stanou primárním typem autobusu v naší flotile a doplní tak klasické nebo parciální trolejbusy,“ říká Ing. František Stožický, ředitel Městské dopravy Teplice, p.o.

Scania dodala do Teplic pětici 11,5m dvounápravových autobusů Citywide poháněných sedmilitrovým naftovým motorem o výkonu 280 koní. Výjimečné jsou absencí tradičních zpětných zrcátek, která nahrazuje soustava digitálních kamer. „Jedná se o první takové městské autobusy v Česku vůbec. Výhodou tohoto řešení je nižší aerodynamický odpor, ale také menší průjezdní profil a lepší přehled řidiče o okolí vozidla,“ vysvětluje Lukáš Martinů, manažer prodeje autobusů Scania pro Česko a Slovensko.

Scania Citywide je nejmodernějším autobusem švédského výrobce postaveným na zcela novém podvozku. Při jeho návrhu byl kladený důraz na nízkou spotřebu paliva i vzdušný a prostorný interiér zajišťující i snadný pohyb cestujících. Těm teplické Scanie Citywide nabídnou 27 míst k sezení a 73 k stání, jedno místo pro kočárek, klimatizaci a pohodlný nástup trojící dvoukřídlých dveří. Vnitřek vozidla je netradičně tónovaný do modré barvy.

Nadstandardní výbava pro řidiče zahrnuje mimo jiné účinné Bi-LED světlomety, přisvětlování do zatáček, komfortní vyhřívané i chlazené sedadlo řidiče ISRI, elektricky ovládané okno a sluneční roletky. Důležitý je rovněž snadno čitelný přístrojový štít a ergonomicky rozvržené ovladače na přehledné palubní desce.

Bezpečnosti napomůže široká paleta asistenčních systémů zahrnující nouzové brzdění a systém pro snížení rizika střetu se zranitelnými účastníky dopravy. Kromě standardního informačního systému jsou autobusy vybaveny rovněž systémem pro počítání cestujících a přehledovými kamerami.

„Autobusy Scania Citywide jsou stavěné pro maximální komfort cestujících i řidičů a jsme rádi, že si je v Česku vybralo další město. Velice nás těší, že se v Teplicích stanou dokonce základním typem autobusů v pravidelném provozu,“ říká Lukáš Martinů. Autobusy Scania Citywide nejnovější generace jsou v Česku v provozu také v Břeclavi, Karlových Varech, ve Vrchlabí nebo v rámci Pražské integrované dopravy v okolí Mladé Boleslavi.

„Dodané vozy nabízí, mimo jiného, líbivý a neotřelý design, který bude při provozu ve městě poutat pozornost okolí, což je v dnešní době jeden z důležitých aspektů atraktivity veřejné dopravy. Dále disponují opravdu vysokým jízdním komfortem, a to jak pro samotného řidiče, tak i pro cestující. Věříme, že si tyto autobusy cestující rychle oblíbí a najedou na linkách MHD Teplice mnoho kilometrů bez vážnějších závad“ doplňuje Ing. František Stožický.

TZ Scania