Představujeme blíže vánoční trolejbusy – Jihlava

V těchto dnech si přibližujeme některé z vánočně vyzdobených vozidel, jež se uchází o titul nejhezčího vánočního trolejbusu v anketě pořádané Společností pro veřejnou dopravu. Po Pardubicích, Ústí nad Labem a Opavě dnes naši pozornost zaměříme do Jihlavy. Zde vyjíždí vánoční trolejbus v letošním roce vůbec poprvé. Zdejším dopravákům nelze upřít originální nápady, díky kterým dopadla premiéra vánočního trolejbusu v metropoli Vysočiny opravdu výborně.

Okolnosti vzniku i unikátní dekorace jihlavského vánočního trolejbusu podrobně přibližuje Marek Juránek:

„Hlavním tahounem myšlenky na jihlavský Vánoční trolejbus je radní David Beke. Trolejbus je barevně sladěn s grafickým vizuálem oficiálního vánočního programu města Jihlavy, který obsahuje jako dominantní barvu fialovou. Původně se mělo jednat o trolejbus 26Tr, ale kvůli větší variabilitě nasazení byl nakonec zvolen parciální trolejbus Škoda 32Tr.

Trolejbus kromě vnější a vnitřní výzdoby hraje z venkovního amplionu koledy, interiér je provoněn vanilkou a skořicí a pro nejmenší cestující jsou uvnitř umístěni tři plyšoví medvědi, kteří v konečném důsledku těší i dospělé cestující.

Jelikož je trolejbus nasazován turnusově, objevuje se v pracovní dny především na linkách G nebo B, ve špičce i na lince E. O víkendu pak na linkách A, B, G a H. Jeho polohu je možné online sledovat na online mapě vozidel MHD Jihlava, která je dostupná na stránkách DPMJ. Na mapě je pro snazší orientaci označen vánoční vločkou.

Trolejbus byl oficiálně představen v neděli 3.12.2023 v rámci rozsvícení ostatní vánoční výzdoby města. Nasazován na linky bude až do Tří králů.“

Foto: Marek Juránek, Dopravní podnik města Jihlavy a.s.
Text: Zdeněk Kresa

Pro jihlavský vánoční trolejbus Škoda 32 Tr můžete hlasovat v anketě na této stránce.