Představujeme blíže vánoční trolejbusy – Žilina

V těchto dnech si přibližujeme některé z vánočně vyzdobených vozidel, jež se uchází o titul nejhezčího vánočního trolejbusu v anketě pořádané Společností pro veřejnou dopravu. Po Pardubicích, Ústí nad Labem, Opavě a Jihlavě dnes naše putování zakončíme ve slovenské Žilině. Zdejší dopravní podnik vypravuje vánočně dekorovaná vozidla už od roku 2011, čímž si mezi trolejbusovými provozy na území bývalého Československa připisuje v této tradici jednoznačné prvenství. První příčka náležela zdejším vánočním vozidlům také pohledem veřejnosti ve všech třech předchozích ročnících ankety o nejhezčí vánočně vyzdobený trolejbus. Bude tomu letos jinak?

Žilinský vánoční trolejbus podrobně představuje Michal Noga ze zdejšího dopravního podniku:

„Dopravný podnik mesta Žiliny, už tradične, popoludní deň „pred Mikulášom“ (5.12.2023), vyslal do ulíc vianočne vyzdobený (parciálny) trolejbus typu ŠKODA 26TrA Solaris.  Prvú jazdu využili cestujúci na trolejbusovej linke č. 3, avšak po pozitívnych ohlasoch z minulého roka ho vďaka pomocnému batériovému pohonu, budú môcť cestujúci stretnúť aj v žilinských mestských častiach na spojoch autobusových liniek.

Samotná výzdoba interiéru a exteriéru vianočného trolejbusu prešla aj tento rok modernizáciou. Svetelná výzdoba trolejbusu je naozaj bohatá a skladá sa z takmer 5000 ks LED svetielok s celkovou dĺžkou 432 metrov. V interiéri si cestujúci môžu všimnúť novinku v podobe projektoru vytvárajúceho „hviezdny strop“. Vianočnú atmosféru v interiéri dotvárajú vydarené kresby od detí s vianočnou tematikou, ako aj špeciálne grafické prvky určené výhradne pre rok 2023 odkazujúce na 30. výročie založenia Dopravného podniku mesta Žiliny. 

Vianočne vyzdobený trolejbus bude premávať počas celého decembra a bude postupne nasadzovaný na jednotlivé trolejbusové a autobusové linky, pričom rozpis jeho nasadenia na konkrétne spoje zverejňujeme na webovej stránke www.dpmz.sk a Facebooku.

Veríme, že cestujúci, obyvatelia i návštevníci Žiliny uvítajú toto malé spestrenie a že cestovanie vianočným trolejbusom si vychutnajú najmä deti.“

Foto: Dopravný podnik mesta Žiliny
Text: Zdeněk Kresa

Pro žilinský vánoční trolejbus Škoda 26 Tr můžete hlasovat v anketě na této stránce.