Proběhla testovací jízda mega trolejbusu na lince 59

V úterý 23. ledna proběhla testovací jízda, resp. místní šetření, s novým tříčlánkovým trolejbusem Škoda-Solaris 24m na trase budoucí linky 59 z Nádraží Veleslavín na ruzyňské letiště. Cílem jízdy bylo ověřit jízdní profil vozidla a jeho chování v plánované trase. Místního šetření se účastnili nejen zaměstnanci dopravního podniku a Ropidu, ale také zástupci pražského magistrátu, městské části Praha 6, Policie ČR a také projektanti.

Trolejbus projel celou trasu z Veleslavína na letiště a některé části projel vícekrát. Například obratiště Nádraží Veleslavín. Protože trolejbusová trať není ještě dostavěná, trolejbus jel na baterie, příp. byl tažen tahačem.

Nyní probíhá vyhodnocení místního šetření, ze kterého vyplynuly problémy např. na odbočení z Evropské ulice do terminálu Nádraží Veleslavín, kde docházelo k vybočování vozidla do vedlejšího jízdního pruhu, nebo naopak nedostatečná délka jízdního pruhu před křižovatkou Veleslavínská x Evropská. U druhého problému je třeba férově uvést, že se současným stavem mají problém i klasické kloubové autobusy délky 18 metrů a často vjíždějí do pravého jízdného pruhu, který není odbočující vlevo na Evropskou směr Ruzyně.

Zahájení provozu trolejbusů na lince 59 a tím i ukončení provozu autobusové linky 119 plánuje dopravní podnik na březen 2024.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.