České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnost a pohodlí cestujících. Nasazují více než tři desítky hlídek ve vlacích

Od začátku loňského září České dráhy společně se Středočeským krajem a hlavním městem Prahou zvyšují bezpečnostní opatření ve vlacích, zejména v ranních a večerních hodinách. Tato spolupráce zahrnuje nasazení více než třiceti hlídek, které dohlíží na bezpečnost a pořádek ve vlacích na hlavních tratích. Hlídky nejenže asistují vlakovému personálu při řešení situací s problematickými cestujícími, ale také provádí dohled nad vlaky v obratových stanicích.

„V září jsme měli k dispozici šest hlídek, které dohlížely na bezpečnost v našich vlacích, nyní už je takových hlídek více než třicet a pokrývají všechny hlavní tratě, kde příměstské vlaky jezdí. Tyto hlídky například pomáhají vlakovému personálu s problémovými cestujícími. Naším společným cílem je, aby se cestující cítili bezpečně ve vlacích v jakoukoliv hodinu,“ popisuje člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Během více než čtyř měsíců svého působení hlídky zaznamenaly řadu úspěšných intervencí, včetně asistence při vylučování osob z přepravy v případech, kdy byly porušeny přepravní podmínky. Přítomnost hlídek také přispívá ke snížení počtu incidentů spojených s poškozováním a znečišťováním vlaků.

Společně s Českými drahami jsme udělali kus dobré práce. Nastavili jsme, myslím, funkční opatření, které ocení hlavně cestující. S ČD jsme v kontaktu, pravidelně dostáváme informace o veškerých incidentech a osobně mě těší, že se bezpečnostní agentuře daří zachytávat i sprejery,“ hodnotí Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy.

Tato opatření jsou součástí kampaně Společně za čisté vlaky. Ta má nejen zabránit poškozování a znečišťování vlaků, ale zaměřuje se celkově na komfortnější a ještě bezpečnější cestování. Součástí kampaně jsou například i bezpečnostní hlídky na odstavných nádražích a v depech. I tyto hlídky slaví úspěch, když se jim podařilo zadržet už několik sprejerů.

TZ ČD