Kde jezdí nejméně šikovní autobusáci v Praze?

Řidiči autobusů ze všech pražských garáží dopravního podniku se minulý rok v říjnu zúčastnili soutěže zručnosti na Klíčově. Jízdy testovaly přesnost, rychlost a schopnost řešit nečekané situace. Je opravdu nutné vědět, že nejméně šikovní řidiči jsou v Řepích? 

V říjnu se na pražském Klíčově konala netradiční soutěž. Utkali se v ní řidiči autobusů ze všech pražských dep. Soutěž byla plná náročných úkolů, které testovaly přesnost, rychlost a schopnost řešit nečekané situace, což jsou klíčové dovednosti každého profesionálního řidiče.

Avšak výsledky přinesly určité rozpaky. Řidiči z garáže Řepy se umístili na poslední příčce, což vyvolalo diskusi o tom, zda je vůbec vhodné takové výsledky veřejně oznamovat v DP Kontaktu. I když byl záměr soutěže pozitivní a měl ukázat dovednosti řidičů, mohl by mít negativní dopad na vnímání konkrétních skupin řidičů veřejností. Je vůbec rozumné hodnotit výkony pracovníků v takto veřejně citlivém odvětví? Nestačilo by zmínit jen nejlepší garáže? Nikoliv kompletní pořadí všech garáží dopravního podniku?

Možná by bylo lepší soustředit se na společné zlepšování a vzdělávání řidičů, aniž by se jednotlivé výsledky vyhlašovaly veřejně. Soutěže a hodnocení mají své místo, ale je důležité zvážit jejich dopad a způsob, jakým jsou prezentovány. Řidiči autobusů jsou všem na očích a denně se snaží poskytovat co nejlepší služby. A takovéto veřejné porovnání může způsobit poškození jejich pověsti a nežádoucí stigmatizaci.

Foto: Repro DP Kontakt

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.