Začala modernizace RegioShuttle RS 1 pro Středočeský kraj a dvou vozů pro Ústecko

Dceřiná společnost Českých drah DPOV bude ve svých závodech v Přerově a ve Veselí nad Moravou modernizovat motorové vozy typu RegioShuttle RS 1, které u Českých drah nesou obchodní jméno RegioSpider.

„První tři vozy původně provozované u německých společností, jsou již přepravené z Německa do České republiky. V Německu na nich provedli periodickou obnovu a dosazení bezbariérového WC. Tzv. bohemizaci a další modernizaci provede v přerovských dílnách naše dceřiná společnost DPOV. Dojde k úpravě interiérů, u některých vozů k dosazení klimatizace, všechny dostanou palubní Wi-Fi síť a elektrické zásuvky 230 V a USB pro dobíjení cestovní elektroniky, jako jsou mobilní telefony, notebooky nebo tablety,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

Na vozy bude dosazen moderní informační systém a dostanou nátěr podle požadavku objednatele. Projdou přizpůsobením pro provoz na síti Správy železnic. Dosazen bude např. vlakový zabezpečovač a u některých vozů nové radiokomunikace GSM-R a další prvky.

V DPOV bude aktuálně modernizováno 11 motorových vozů typu RegioShuttle RS 1 zakoupených u společnosti Heros. Vyrobené byly v letech 1997 a 1998 a dosud jezdily u německých dopravců HZL, BSB a SWEG. Všechny vozy z této zakázky budou z Německa do Česka dopraveny během letošního roku a budou přistaveny k modernizaci do DPOV, odkud dva zamíří do Ústeckého kraje. Tam doplní již provozované vozy stejného typu a obslouží linky U21 Roudnice nad Labem – Bříza obec a U22 Vraňany – Strašov (– Bříza obec).

Devět vozů po modernizaci bude zajišťovat provoz ve Středočeském kraji na provozním souboru Benešovsko. Tam budou obsluhovat spoje z Benešova u Prahy do Vlašimi, Sedlčan a Tábora. Deponovány budou v táborském depu.

České dráhy již převzaly a postupně uvádějí do provozu v Ústeckém a Pardubickém kraji 22 motorových vozů od společnosti Heros. Tyto vozy jsou modernizovány v ŽOS Vrútky. Polovina jich bude jezdit v Ústeckém a druhá polovina v Pardubickém kraji. V Ústeckém kraji již „motoráky“ RS 1 jezdí a první z vozů v barvách Pardubického kraje nyní prochází ve Zvolenu montáží nového vlakového zabezpečovače ETCS. V DPOV projde modernizací těchto dalších 11 motorových vozů pro Ústecký a Středočeský kraj. Další 4 motorové vozy RegioShuttle RS 1 zakoupené od DB byly do Česka přepraveny v uplynulém týdnu. Po nezbytné bohemizaci a periodické obnově zajistí provoz ve východní části Středočeského kraje.

Motorové vozy RegioShuttle RS1 mají moderní nízkopodlažní koncepci. Dvojice motorů s celkovým výkonem více než 500 kW pohání všechny nápravy ve dvounápravových podvozcích. Díky tomu mají vozy ideální jízdní vlastnosti: pohodlný a měkký chod a vysokou dynamiku jízdy. Maximální rychlost vozů je 120 km/h a kapacita se pohybuje podle provedení kolem 70 míst k sezení. České dráhy mají aktuálně ve stavu 55 vozů tohoto typu, které aktuálně představují prakticky jedinou moderní náhradu motorových vozů řady 810.

TZ ČD