Jak to chodí na lanovce na Petříně? Jde o turistickou past?

Český reportér a dokumentarista Janek Rubeš je známý především díky investigativním videím a reportážemi, ve kterých odhaluje podvodníky a turistické pasti hlavně v Praze. Odhaluje ruličkáře a také se mu povedlo zdokumentovat tváře a finty taxikářů, kteří si za kilometr účtují dvakrát tolik. Překvapivě se však jedno z jeho videí točí kolem něčeho tak nevinného, jako je lanovka na Petřín, jedno z nejkrásnějších míst Prahy a oblíbený cíl turistů.  

„Nikdy by mě nenapadlo, že budeme natáčet o lanovce na Petřín a budeme říkat, že to je turistická past,“ říká Janek hned v úvodu své reportáže.

O čem ve videu jde? Pro mnoho z nás je jasné, že abychom mohli lanovkou jet, musíme si koupit lístek. Buď si koupíme ten, který se musí cvaknout nebo ten, který platí rovnou. Pro nás jasná věc, ale pro turisty to může být zmatečné. Naštěstí, jak je vidět v reportáži, tak zaměstnanci na Petříně jsou velmi ochotní a vždy připraveni pomoci.

To se však nedá říct o revizorech, kteří čekají nahoře a rozdávají pokuty za špatně cvaknutý lístek. Ve videu můžeme také vidět, že revizor dokonce hrozí, že pokud turista zavolá policii, bude to stát 10 000,- namísto jedné tisícovky. „To je skoro bych řekl odporná lež, protože na něj vytváří nějakým způsobem nátlak, že policie bude nějaký problém. Policie není problém, je tu od toho, aby nám pomáhala,“ reaguje v reportáži Janek Rubeš.

Obecně je vidět, že revizoři na lanovce se nechovají úplně vzorově a skoro to vypadá, že si jdou cíleně přivydělávat na zmatených turistech. Proč by si jinak chodili stoupnout nahoru na Petřín, když ví, že dole jsou zaměstnanci lanovky, kteří se všem turistům snaží pomoci? Závěr reportáže je jasný. Lanovka na Petřín samozřejmě není turistická past. Hlavní problém je v chování revizorů.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.