Z nádraží Rajská zahrada pohodlněji na metro i do sídliště díky nové lávce

Od 2. dubna 2024 je otevřena i druhá část lávky pro pěší i cyklisty, která spojuje novou vlakovou zastávku Praha-Rajská zahrada se stejnojmennou stanicí metra i okolní zástavbou. První část lávky funguje už od loňského prosince, nově se teď lidé pohodlně dostanou i přes frekventovanou Chlumeckou ulici díky právě otevřené druhé části lávky. Mnohem snáze se na metro dostanou také obyvatelé místní části Hutě, kteří dosud museli k metru jezdit autobusem. Stejně jako u lávky nad kolejemi je i zde instalována pěší navigace v nové podobě systému Čitelná Praha.

autor: Sandra Sedlecká, ROPID

Nová lávka zajišťuje bezbariérové spojení mezi stanicí metra Rajská zahrada, místním sídlištěm, vlakovou zastávkou a vilovou čtvrtí Hutě. Mezi oběma částmi lávky, z nichž každá leží v jiné výškové úrovni, zajišťuje bezbariérový přístup výtah, kterým se lidé dostanou také na úroveň Chlumecké ulice. Další výtahy pak vedou na jednotlivá vlaková nástupiště.

Směrové tabule Čitelné Prahy navigují na jednotlivá nástupiště vlaku, ke stanici metra i na okolní cíle či nejbližší autobusovou zastávku. Na existenci vlakové zastávky upozorní ze směru od sídliště nový navigační prvek Totem se symbolem vlaku a Eska, a zdálky viditelné symboly vlaku umístěné na výtahových šachtách lávky. Podobný způsob navigace bychom rádi rozšířili i na další vlakové zastávky nejen v Praze. Mnohdy jsou totiž vlaková nádraží schovaná za protihlukovými zdmi nebo uprostřed okolní zástavby. Cestovat po Praze vlakem bývá ale dost často rychlejší než pomocí běžné MHD a díky systému PID platí ve vlacích stejné jízdenky jako v MHD.

V rámci pilotních projektů nyní chystáme ve spolupráci se Správou železnic a Středočeským krajem pilotní instalaci navigace k vlakům a doplňkových informací o linkách Eska a PID na nádraží v Dolních Počernicích a Úvalech.

Na Rajské zahradě zastavují od prosince 2023 vlaky linek S2, S3, S9, S22 a S34 a díky nyní dokončené lávce se nabízí pohodlnější přestup na metro B než ve Vysočanech. Nová vlaková zastávka umožňuje také výrazné zrychlení cest do oblasti Černého Mostu pro cestující ze Středočeského kraje. Naopak obyvatelé místního sídliště získali nový rychlý a pohodlný způsob, jak se dostat do centra Prahy – například v ranní špičce odtud jezdí vlaky každých 10 minut a na Masarykovo nádraží to trvá pouhých 13 minut.   

autor: Sandra Sedlecká, ROPID

TZ ROPID