České dráhy kupují deset lokomotiv Vectron

České dráhy kupují od leasingové společnosti RSL deset lokomotiv Siemens Vectron. Dosud pronajaté lokomotivy budou v letošním roce postupně přebírat do svého majetku. V provozu budou na všech obvyklých výkonech společně s ostatními lokomotivami Siemens Vectron, které má dopravce pronajaté od společností ELL a RSL.    

„Letošní rok je v historii Českých drah rekordní v objemu financí investovaných do nových vozidel a také v počtu vozidel, která uvedeme do provozu. Flotilu moderních vozidel rozšiřují také lokomotivy Siemens Vectron. Na konci roku jich budeme provozovat celkem 61. Většina je v nájmu od leasingových firem, ale letos poprvé uplatňujeme možnost pronajaté lokomotivy od leasingové firmy RSL odkoupit. Do našeho majetku tak přebíráme 10 lokomotiv této řady,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.  

„Díky Vectronům budeme včas připraveni na zavedení provozu pod dohledem ETCS na vybraných koridorových tratích a na zavedení rychlosti 200 km/h na české železnici. Zároveň podstatně omladíme náš lokomotivní park a můžeme vyřadit lokomotivy řad 150.2 a 151 vyrobené v roce 1978. Nové lokomotivy zásadním způsobem zlepší pracovní podmínky pro naše strojvedoucí, díky moderní konstrukci a vybavení přispějí k vyšší bezpečnosti železničního provozu i k jeho větší spolehlivosti. K vyšší přesnosti vlaků a zkracování cestovních časů přispěje i velký výkon lokomotiv, který znamená vysokou dynamiku při rozjezdech,“ vyjmenovává přínos nových lokomotiv Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.   

České dráhy dosud vlastnily jednu lokomotivu Siemens Vectron, která je upravena také pro zkušební jízdy na železničním okruhu u Velimi rychlostí více ne ž 200 km/h. Deset lokomotiv mají v pronájmu od firmy ELL a celkem 50 Vectronů dopravci do konce roku pronajme leasingová společnost RSL. Z nich je nyní deset lokomotiv odkoupeno přímo do majetku Českých drah. Z nich úplně první převzatou lokomotivou se stal stroj 193.566-7 dne 3. května 2024. Přebírání dalších bude pokračovat v příštích měsících.

Dalších 50 lokomotiv Siemens Vectron v úpravě pro rychlost 230 km/h České dráhy přímo zakoupily u výrobce a jejich dodání je plánované od konce roku 2025. Lokomotivy Vectron jsou nejmodernější elektrické lokomotivy z produkce společnosti Siemens Mobility. České dráhy provozují stroje s maximální rychlostí 200 km/h a objednaly lokomotivy s rychlostí 230 km/h. Jejich výkon je 6 400 kW a jsou vybaveny pro provoz na napájecí soustavy 3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC a 15 kV 16,7 Hz AC. Schváleny jsou nebo budou pro provoz v Česku, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rakousku, Německu a v Dánsku. Vybaveny jsou komunikační technologií GSM-R a evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS. České dráhy je využívají pro dopravu mezistátních i vnitrostátních expresů, např. Berliner, Západní expres, Krušnohor, Metropolitan, Slovácký expres a nasadí je také na Ostravany a další vlaky.   

TZ ČD