Kdo bude nový ředitel pražského dopravního podniku?

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) čekají změny. Ladislav Urbánek, dopravní ředitel, končí ve své funkci k 18. srpnu 2024 a bude dále pokračovat jako člen představenstva DPP. Diskuse o jeho nástupci jsou v plném proudu. Jedním z hlavních kandidátů, o kterých se mluví v zákulisí, je Jan Barchánek, současný šéf autobusů.

Ve vedení Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) se schyluje k výrazným změnám. Ladislav Urbánek, dosavadní dopravní ředitel, ve své funkci končí k 18. srpnu 2024 a bude pokračovat na postu člena představenstva DPP.

Kdo ho nahradí? O tom se nyní vedou živé debaty. Pojďme se podívat na možné kandidáty a scénáře. Jedním z vážných kandidátů, o kterém se hodně mluví, je Jan Barchánek, současný šéf autobusové sekce. Barchánek má za sebou úspěšnou kariéru v rámci DPP, kde působí od roku 2008, a je známý pro své manažerské schopnosti i odborné znalosti v oblasti veřejné dopravy. Jeho jmenování by pravděpodobně přineslo kontinuitu a stabilitu.

Na druhou stranu, nemůžeme zapomenout ani na samotného Ladislava Urbánka. Před nedávnem jsme informovali, že byl zvolen členem představenstva DPP. To naznačuje, že jeho zkušenosti a znalosti jsou stále velmi ceněné. Není tedy vyloučeno, že by se mohl přihlásit i do nového výběrového řízení na pozici dopravního ředitele.

O tom je však možné diskutovat pro jeho vysoký věk. V dopravním podniku působí přes tři dekády a pokud by byl zvolen na další čtyřleté období, ve funkci by skončil v 76 letech. Funkce ředitele DPP je náročná a exponovaná.

DPP je organizačně i technologicky náročný podnik, který neustále čelí nečekaným výzvám, a někdy je třeba přinést nový pohled a inovace. V tomto ohledu by mohli mít výhodu mladší kandidáti. Jisté je, že vedení DPP bude muset pečlivě zvážit všechny možnosti. Budoucí ředitel bude hrát klíčovou roli v rozvoji a modernizaci pražské dopravy, ať už jde o rozšiřování stávajících linek nebo zlepšování služeb pro cestující.

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.