Nové IVECO Streetway neudrží palivo. DPP musel odstavit celou flotilu

DPP odstavil z provozu nové autobusy IVECO Streetway kvůli opakovaným únikům paliva. Autobusy, které se od začátku potýkaly s různými problémy, včetně zpožděné dodávky a závadného software dveří, budou v provozu nahrazeny staršími vozy. Firma IVECO pracuje na nápravě potíží, přejímka dalších vozů se však zatím neuskuteční.

Ani ne rok. Tak dlouho jezdily v pražských ulicích „turecké“ autobusy IVECO. Teď už jim na čas odzvonilo, kvůli problémům s úniky paliva. Autobusy se od samého začátku potýkaly s problémy. Nejdřív se první dodávka zpozdila o pět měsíců, poté prošly reklamačním řízením kvůli nefunkčnímu software dveří.

„Z důvodu předcházení vzniku škod na majetku a ohrožení zdraví osob jsme přistoupili k odstavení všech vozů,“ uvádí do médií Daniel Šabík, vedoucí komunikace DPP. Odstavené autobusy budou nahrazeny jinými. 53 standardních a 41 kloubových autobusů tak z pražských ulic zmizí už dnes. Rozsah pravidelného vypravení bude pokrytý jinými vozy. Celá flotila DPP čítá 1200 vozů.

IVECO Streetway byly dodané na základě rámcové smlouvy uzavřené v roce 2022. Podle ní měla firma dodat až 253 naftových autobusů za 1,59 miliardy korun. Dopravní podnik objednal 124 strojů. Do Prahy jich zatím ale dorazilo jen 94 a další přebírka je zastavená.

O problémech s autobusy psaly už včera deníku zdopravy.cz a novinky.cz.

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.