Průlom v autonomní dopravě: Tramvaj od Škodovky jezdila v Tampere bez řidiče

Škoda Group dosáhla průlomového úspěchu. V tramvajovém depu v Tampere předvedla první funkce svého ekosystému Smart Depo, díky kterým škodovácká tramvaj poprvé úspěšně absolvovala automatizovaný pohyb v různých scénářích – a to zcela bez přítomnosti řidiče! Tento úspěch přichází pouhý rok po oznámení vývoje projektu a znamená významný krok směrem k plné autonomii. Škodovka, lídr v oblasti vývoje digitálních technologií pro vozidla veřejné dopravy, uskutečnila vývoj systému v České republice, a to za podpory Skupiny PPF, bez jejíž důvěry by tento pokrok nebyl možný.

Demonstrace v depu dopravního podniku Tampereen Ratikka ukázala tramvaj, která plnila komplexní úkoly zadávané na dálku prostřednictvím serverové aplikace. Vozidlo se bez zásahu řidiče automaticky pohybovalo po depu, a to včetně průjezdu mycí linkou. Samostatně reagovalo i na překážky na kolejích, a to díky systému ATO a antikoliznímu systému ACS, které Škoda vyvinula speciálně pro tramvaje.

„Minulý rok jsme představili vizi Smart Depa. Díky stabilní podpoře investora a intenzivní práci našich vývojářů jsme za pouhý rok dokázali vizi přetavit ve skutečnost. Úspěšná demonstrace automatického posunu a jeho reakcí v ekosystému Smart Depa pro nás znamená další krok na cestě k plně autonomní tramvaji,“ říká Jiří Liberda, Digital Managing Director ve Škoda Group.

Škoda Group jako lídr digitálních inovací ve veřejné dopravě

Potenciál digitálních technologií změnit veřejnou dopravu je obrovský. Minimalizací lidských chyb, optimalizací služeb a snížením provozních nákladů Škodovka definuje současnost i budoucnost veřejné dopravy. Její Smart Depo integruje již existující a nově vyvinuté technologie do uceleného ekosystému a automatizuje rutinní procesy s cílem zvýšit efektivitu a bezpečnost depa. Tato automatizace redukuje potřebu manuálních zásahů, zvyšuje bezpečnost, a v konečném důsledku optimalizuje náklady.

Lyyli Living Lab – Inkubátor budoucnosti

Škoda Group dlouhodobě spolupracuje s dopravním podnikem Tampereen Ratikka na vývoji a testování digitálních technologií. Pro tyto účely vzniklo ve spolupráci s dalšími organizacemi tzv. Lyyli Living Lab – vývojové, experimentální, testovací a marketingové prostředí. V tomto prostředí hraje důlěžitou roli tramvaj Škoda Smart Artic X34, do které lze instalovat nová řešení a získávat okamžitou zpětnou vazbu v reálném provozu. Na podobných aktivitách Škoda Group pracuje také v České republice, konkrétně v rámci memoranda o spolupráci na autonomní mobilitě v Plzni.

TZ Škoda Group