SOR a Škoda Group dodají 18metrové elektrobusy do Košic

Konsorcium SOR Libchavy a Škoda Group podepsalo s Dopravním podnikem města Košice rámcovou smlouvu na dodávku až 30 kloubových 18metrových elektrobusů. Tento významný úspěch potvrzuje vedoucí postavení konsorcia na trhu s inovativními dopravními prostředky. V první fázi je plánované dodání 11 vozidel s možností opce na dalších 19 elektrobusů. Celková cena zakázky včetně opce dosahuje 610 mil. Kč. Dodání prvních vozidel je plánováno na přelomu roku 2025 a 2026. Košice se po dodávce vozidel stanou jedním z lídrů v oblasti elektrifikace MHD na Slovensku.

„Jsme hrdí na to, že se nám podařilo uzavřít tuto významnou smlouvu s Dopravním podnikem města Košice, která představuje další krok k posilování naší pozice na trhu moderních a ekologicky šetrných dopravních prostředků. Tento projekt přinese obyvatelům Košic moderní a pohodlnou formu veřejné dopravy a přispěje k naplňování ambicí města stát se lídrem v oblasti elektrifikace MHD na Slovensku. Věříme, že naše elektrobusy výrazně přispějí k udržitelnému rozvoji městské mobility,“ uvedl Filip Murgaš jednatel a obchodní ředitel společnosti SOR Libchavy.

„Unikátní nabíjecí systém umožňuje dobíjení elektrobusů během dne přímo na trati prostřednictvím sběračů, které se napojují na stávající trakční vedení pro tramvaje a trolejbusy v Košicích. Tento systém značně zvyšuje flexibilitu a provozní efektivitu flotily. Vozidla jsou tedy moderní nejen co se týká samotného pohodlí v interiéru a skvělých jízdních vlastností, ale také směrem k elektrickým technologiím, jež jsou srdcem nových elektrobusů,“ popisuje Radek Svoboda, ředitel společnosti Škoda Electric ve Škoda Group.

Tyto moderní a technologicky pokročilé elektrobusy jsou plně nízkopodlažní a vybaveny nejnovějšími trakčními motory s permanentními magnety, což zajišťuje vysokou účinnost a nižší energetickou náročnost. Vozidla budou také vybavena trakčními měniči založenými na technologii křemík-karbidu (SiC), která přispívá k efektivitě a dlouhodobé životnosti komponentů. Kombinace těchto prvků tak přispívá úspoře v rámci provozu.

Cestující se mohou těšit na komfortní prostředí s klimatizací, moderními informačními tably, automatickým systémem počítání cestujících i Wi-Fi připojením. Bezpečnost je zaručena díky interním kamerovým systémům a couvací kameře. Součástí je tak kamera pro sledování pantografu.

Tento projekt je významným krokem k modernizaci veřejné dopravy v Košicích a k posílení ekologického přístupu města k mobility.

TZ Škoda Group