Obnovení plného provozu MHD po prázdninách a trvalé změny PID od září 2024

Od soboty 31. 8. 2024 bude obnoven plný provoz pražské MHD po letním prázdninovém omezení. Jedinou výjimkou jsou linky 107 a 143, které budou mít ještě během září mírně omezený jízdní řád, stejně jako v předchozích letech. Tyto linky jsou tradičně posilovány během semestrů na vysokých školách.

Od začátku nového školního roku 31. 8. 2024 (resp. na příměstských a regionálních linkách od 1. 9. 2024) zároveň dochází k trvalým změnám vybraných autobusových linek na území Prahy a Středočeského kraje. K největším změnám dojde v oblasti Mníšku pod Brdy a ve středočeských obcích kolem ruzyňského letiště. Vzniknou také nové pražské i středočeské školní linky. Posílení provozu se dočkají také některé oblasti v Praze, například Třebešín nebo Stará Ruzyně.

Zároveň připomínáme všem, zejména školákům a jejich rodičům, kteří se vracejí po prázdninách, celoplošný systém zastávek na znamení u autobusů a trolejbusů, který byl zaveden od 29. 6. 2024 na celém území Prahy a Středočeského kraje. Pro výstup v každé zastávce je potřeba stisknout dostatečně včas tlačítko ve voze. Pro nástup postačí stát na zastávce tak, aby byl cestující viděn řidičem. Mávat již není potřeba.

Změna jednotlivých linek

B Linka metra je posílena v pracovní dny dopoledne zkrácením intervalu z 5 na 4 minuty.

101 Zavedení vybraných víkendových spojů v úseku Zentiva – Skalka.

104 První ranní spoj v pracovní dny jede nově již ze zastávky Na Hvězdárně.

108 Změna ukončení linky v oblasti Divoké Šárky (zřízena nová výstupní zastávka Divoká Šárka v Evropské ulici).

146 Zkrácení souhrnného intervalu s linkou 155 v ranní a odpolední špičce v úseku Habrová – Želivského z 10 na 7,5 minuty. Zavedení víkendového provozu i v úseku Habrová – Vinice Hrdlořezy cca mezi 7:30 a 20:00 v intervalu 30 minut.

155 Zkrácení všech spojů o víkendu o úsek Želivského – Nemocnice Vinohrady.

168 Rozšíření počtu vložených spojů v pracovní dny ráno v úseku Staré náměstí – Petřiny.

194 Zřízení zastávky Malostranská ve směru Florenc.

201 Prodloužení vybraných večerních (půlnočních) spojů o úsek Letňany – Střížkov.

228 Zrušení závleku ranního školního spoje do zastávek Nové náměstí a Uhříněves.

229 Nový druhý ranní školní spoj přes zastávku Kardausova ve směru Dolní Měcholupy.

246 Nový spoj v pracovní dny odpoledne z Nádraží Radotín směr Zličín.

249 Prodloužení provozu v pracovní dny cca do 22:00 (dosud jen do 20:00).

250 Nasazení kloubových vozů na většinu víkendových spojů.

253 Zavedení odpoledního školního spoje Škola Poštovka – Šmukýřka.

258 Linka je vedena v nové trase Poliklinika Barrandov – Nádraží Hlubočepy – Zlíchov – Pod Žvahovem (1 ranní spoj ve směru tam).

259 Větší úprava časových poloh školní linky.

260 Zřízení zastávky Na Vypichu ve směru Na Okraji.

262 Zřízení zastávky Nádraží Běchovice střed v obou směrech.

269 Nová varianta trasy Ametystová – Škola Radotín pro nový ranní školní spoj ve směru Škola Radotín.

tisková zpráva datum 28. 8. 2024

278 Nová školní linka v trase Avia Letňany – Nové Letňany – Staré Letňany – Bludovická – Poliklinika Frýdecká (3 ranní spoje ve směru tam).

280 Nová školní linka v trase Divoká Šárka – Dědina – Ruzyňská škola – Petřiny (1 ranní spoj ve směru tam a 3 odpolední spoje ve směru zpět ze zastávky Ruzyňská škola).

303 1 pár spojů v pracovní dny odpoledne je nově veden přes zastávku Sibřina, škola.

317 Část spojů v trase Smíchovské nádraží – Mníšek pod Brdy, nám. je převedena na linku 320.

319 Linka je přečíslována na 429 a zároveň prodloužena o úsek Terminál 1 – Nádraží Veleslavín. Číslo 319 je použito pro novou rychlíkovou linku Praha, Smíchovské nádraží – Mníšek pod Brdy, nám. – Příbram, Březové Hory. Část spojů je vedena v trase Smíchovské nádraží – Mníšek pod Brdy, Žel. zast. Rymaně, část spojů v trase Smíchovské nádraží – Mníšek pod Brdy, U Šibence. Vybrané spoje jsou vedeny v celé trase Smíchovské nádraží – Příbram, Březové Hory.

320 Linka je v trase Smíchovské nádraží – Mníšek pod Brdy, Stříbrná Lhota posílena a v úseku Smíchovské nádraží – Mníšek pod Brdy, nám. je na ni převedena část spojů dnešní linky 317. Spoje v trase Praha, Smíchovské nádraží – Mníšek pod Brdy, Žel. zast. Rymaně jsou převedeny na nově trasovanou linku 319. Mezi Prahou a Klíncem, hl. sil. jsou přidány zastávky shodně s linkou 317.

350 Zkrácení intervalů v úseku Okoř – Kladno, OAZA v pracovní dny (navýšení počtu spojů v tomto úseku cca na dvojnásobek).

375 Obousměrně zřízena zastávka Brandýs n. L.-St. Boleslav, Na Panském.

391 Linka je prodloužena do nové zastávky Úvaly, OC Pražská. Nový spoj v pracovní dny ráno Sídliště Rohožník – Nádraží Klánovice, nový spoj v pracovní dny odpoledne Úvaly, žel. st. – Květnice.

395 Úprava spojů v pracovní dny v návaznosti na zavedení nové linky 319.

423 Prodloužení víkendových spojů přes nové zastávky Úvaly, OC Pražská.

429 Stávající linka 429 (Poříčany – Semice) je přečíslována na 698. Nová linka 429 pojede v trase Praha, Nádraží Veleslavín – Praha, Terminál 1 – Kněževes, U Nádraží – Dobrovíz, Komerční zóna – Hostouň – Pavlov, žel. zast. – Unhošť, nám., která vznikla přečíslováním a prodloužením linky 319. Oproti lince 319 je prodloužena o úsek Terminál 1 – Nádraží Veleslavín a mezi středočeskými obcemi vede přímější trasou. Nově obsluhuje zastávku Dobrovíz, Komerční zóna.

450 Zrušení zastávky Svaté Pole, Budínek (nahrazeno linkou 514).

466 U vybraných spojů v pracovní dny je obnovena obsluha Spomyšle.

478 Obousměrně zřízena zastávka Brandýs n. L.-St. Boleslav, Na Panském.

497 Nový ranní školní spoj Nymburk, hl. nádr. – Nymburk, kino se zajištěním přestupu od linky 676.

557 Odpolední školní spoj ze Stříbrné Skalice je v úseku Stříbrná Skalice – Mukařov posílen dalším autobusem.

558 Vybrané spoje nově pokračují jako linky 566 do/z Votic.

566 Nový 1 pár spojů v pracovní dny dopoledne, který pokračuje po lince 558 do/z Bystříce. Pro tyto spoje zřízena zastávka Olbramovice, u svatých.

621 Nová linka v trase Hostouň – Dobrovíz, Komerční zóna – Kněževes – Středokluky, u školy. V provozu pouze vybrané spoje v pracovní dny jako náhrada za část spojů linky 319.

622 Nová trasa linky: Číčovice, Velké Číčovice – Okoř – Libochovičky – Dřetovice – Stehelčeves, ObÚ – Zájezd – Buštěhrad, u školy – Kladno, Dvorská – Kladno. Sokolovna – Kladno, Aut. nádr. (v návaznosti na již realizovanou změnu na lince 629).

655 Změna trasy v Úvalech pro obsluhu nové zastávky OC Pražská. Nový spoj v pracovní dny ráno z Brandýsa n. L. do Čelákovic (spoj jede již ze Sudova Hlavna jako linka 670).

659 1 spoj v pracovní dny ráno z Vlkančic do Českého Brodu jede nově již ze Stříbrné Lhoty.

667 Spoje ve směru Brandýs n. L., které jedou přes Otradovice, nově zastavují také v zastávce Skorkov, Otradovice, křižovatka.

670 Nový spoj v pracovní dny ráno Sudovo Hlavno – Brandýs n. L., Nádraží, který dále pokračuje jako linka 655 do Čelákovic.

671 Pro nové školní spoje zřízena varianta trasy Záryby, Martinov – Polerady – Brázdim, Nový Brázdim – Přezletice, Panská pole (1 spoj ráno tam a 2 spoje odpoledne zpět).

698 Nové číslo pro linku 429 (Poříčany – Semice).

702 Prodloužení 1 páru spojů v pracovní dny ráno o úsek Červené Pečky, Bořetice, u rybníka – Suchdol. Školní spoj ze Suchdola do Kolína bude současně v Kolíně variantně veden přes zastávky Kolín, u Červených; Kolín, Družstevní dům; Kolín, banka a Kolín, poliklinika (obdobně jako linka 681).

743 2 páry spojů jsou nově vedeny přes zastávky Čáslav, nem. a Čáslav, obchodní centrum.

876 Nová školní linka v trase Brandýs n. L.-St. Boleslav, aut. st. – Neratovice, Lobkovice, škola (1 spoj ráno tam a 1 spoj odpoledne zpět).

961 Nová noční linka v trase Praha, Smíchovské nádraží – Mníšek pod Brdy, náměstí – Dobříš, náměstí (1 pár spojů celotýdenně).

TZ ROPID