Středočeský kraj začíná vybavovat autobusové zastávky e-papírem

Tyto informační panely budou na vybraných zastávkách ve Středočeském kraji poskytovat cestujícím informace týkající se nejen jízdního řádu, ale i aktuálního odjezdu, případně i zpoždění. Tato modernizace zastávek je realizována na základě rámcové dohody, kterou IDSK uzavřela se společností Papercast-TechnoCast.

Celý projekt počítá s participací měst a obcí na finančních nákladech spojených s provozem, tj. roční poplatek za provoz displeje, který zahrnuje mobilní data, přístup na server, zobrazení dat, pravidelný upgrade systému, technickou podporu, uživatelský vstup obcí s možností zveřejňování informací směrem k veřejnosti,“ konstatoval Petr Borecký, radní Středočeského kraje pro oblast veřejné dopravy.

Tento projekt přisívá k pohodlnému informování cestujících a zvýšení atraktivity veřejné dopravy v rámci Středočeského PIDu. První etapy instalace jsou plánovány ve dvou fázích, a to do konce srpna a do poloviny října tohoto roku,“ uvedl Zdeněk Šponar, ředitel IDSK.

E-Papery budou nabíjeny setem baterií, které zajistí provoz po dobu minimálně pěti let. Jejich životnost však očekáváme o více než 20 % delší. Tyto panely budou instalovány výhradně do konstrukce dvoutyčového označníku.

E-Paper o velikost „13,3″ (zobrazovací plocha 240 x 320 mm) bude umístěn v horní části označníku a bude obsahovat 4 řádky. Panel bude zobrazovat 4 nejbližší odjezdy s těmito informacemi: číslo linky, symbol bezbariérovosti, směr/ cílová stanice, počet minut do odjezdu včetně zpoždění. Poslední řádek mohou využít obce a informovat zde občany.

Informační panely budou instalovány do současných nebo nových označníků, jejichž výměnu zajišťuje na základě objednávky IDSK Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje. Celkem plánujeme během čtyř let instalovat nejméně 500 ks E-Paperu. Projekt je spolufinancován ze 70 % IROP (ITI), z 15 % ze státního rozpočtu a z 15 % z vlastních zdrojů.

TZ IDSK, foto: Ropid