Nové vlaky do Bulharska až za 13 miliard korun dodá Škoda Group

Cestující v Bulharsku se mohou těšit na zásadní zlepšení komfortu a bezpečnosti při cestování vlakem. Škoda Group získala zakázku na výrobu a dodání až 25 bezbariérových elektrických jednotek, které nahradí zastaralé soupravy a nabídnou více než 300 míst k sezení, klimatizované vozy a plynulou jízdu s minimálním hlukem. Základní kontrakt zahrnuje dodání 20 čtyřvozových elektrických jednotek, které vycházejí ze známého typu RegioPanter a součástí je také zajištění full servisu na dobu 15 let. Součástí smlouvy je i opce na dalších 5 vozidel. Hodnota kontraktu včetně opce dosahuje téměř 13 miliard Kč (přes půl miliardy Euro). 

Je mi velkým potěšením, že dnešním podpisem této smlouvy děláme velký krok k obnově bulharské železnice. Ráda bych poděkovala týmu Ministerstva dopravy a komunikací, díky němuž je tato smlouva skutečností. Zástupcům dodavatele přeji úspěch, poctivost a dodržení termínu dodání. Upřímně doufám, že nás velmi brzy přivítají další zakázky na nová kolejová vozidla a vybavení financované v rámci Národního plánu obnovy a udržitelnosti,“ říká Krasimira Stoyanova, ministryně dopravy a komunikací Bulharské republiky.

Naše zkušenosti s výrobou elektrických jednotek nám umožňují přinést osvědčené řešení, které si našlo cestu do několika evropských zemí. Našich moderních elektrických jednotek bude brzy po Evropě jezdit téměř 400,“ říká Petr Novotný, CEO and Executive Chairman of Škoda Group. „Získání této zakázky potvrzuje, že naše produkty obstojí v mezinárodní konkurenci, a současně posiluje naši pozici v oblasti modernizace evropské železniční dopravy. Bulharsko se připojuje k zemím, kde naše vlaky přispívají k atraktivitě a dostupnosti cestování po železnici.“

Inovace a osvědčená kvalita pro bulharskou železnici

Moderní elektrické jednotky Škoda nabízí mimořádný výkon a spolehlivost. Vlaky dosáhnou maximální rychlosti 160 km/h a jsou připraveny pro provoz na tratích s elektrifikací 25 kV AC 50 Hz. Cestující budou mít k dispozici ergonomická sedadla, klimatizovaný interiér a palubní Wi-Fi připojení. Bezpečnost zvýší pokročilý vnější a vnitřní kamerový systém. Vlaky budou mít také částečně nízkopodlažní konstrukci, která zajistí plnou přístupnost pro všechny cestující. Pro rychlou, bezpečnou a pohodlnou výměnu cestujících mají soupravy nízkopodlažní nástup a dveře o šířce 1 500 mm. V soupravě jsou i multifunkční prostory pro invalidy, dětské kočárky či jízdní kola.

Nové vlaky nabídnou i pokročilé digitální technologie Škoda, které zajistí vyšší spolehlivost a bezpečnost cestujících. Jednotky budou vybaveny systémem ETCS Level 2, který zaručuje nejvyšší standardy zabezpečení podle evropských norem.

Modernizace železniční dopravy v Bulharsku

Bulharská železnice se díky nové flotile elektrických jednotek dočká výrazné modernizace. Současný vozový park, zahrnující i starší lokomotivy Škoda, bude nahrazen vozidly, které splňují TSI specifikaci a všechny aktuální evropské standardy a přinášejí významné úspory provozních nákladů díky pokročilým technologiím a nižší spotřebě energie.

Bezbariérové elektrické jednotky typu RegioPanter jsou oblíbeným a osvědčeným modelem z produkce společnosti Škoda Group. V provozu jsou v České republice, na Slovensku a v Lotyšsku, nejnověji se dodávají také do Estonka, kde již zahájily zkušební provoz. Zákazníkům nabízí optimální řešení pro modernizaci vozové parku v příměstské a regionální a také interregionální dopravě. Celkově bylo vyrobeno nebo objednáno více než 300 těchto jednotek.

TZ Škoda Group