Na potíže s velkou vodou se připravují také dopravní podniky

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) informuje o přijatých opatřeních jednotlivých dopravních podniků v souvislosti s očekávanými povodněmi a nepříznivým počasím. Dopravní podniky v různých městech republiky reagují na předpovědi a připravují se na možné komplikace v městské hromadné dopravě. Hlavní prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících a plynulosti dopravy.

Zástupci dopravních podniků komunikují s krizovými štáby příslušných měst a krajů, v případě problémů spolupracují se složkami integrovaného záchranného systému. Dopravci také posílili provoz dispečinků, v záloze mají připravené řidiče a vozy pro autobusovou dopravu, pokud by například nebyly kvůli zatopení sjízdné některé tramvajové tratě. Musíme být připraveni ale i na vytopení našich provozů, proto jsou v pohotovosti i technici a další vybraní pracovníci,“ vysvětluje předseda SDP ČR a zároveň ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

Například v Brně kromě klasické pozemní MHD musí zabezpečit také provoz lodí na Brněnské přehradě. „Kvůli kolísání hladiny Brněnské přehrady jsme museli do přístaviště stáhnout nástupní můstky, aby nedošlo k jejich poškození. V noci jsme rozhodli, že provoz lodní dopravy bude do odvolání přerušen,“ říká ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou s ohledem na předpověď počasí zrušil plánovaný Den otevřených dveří, který se měl konat v sobotu 14. září v tramvajové vozovně. Náhradní termín je sobota 12. října.

Dopravní podnik Ostrava má na sobotu připravenou mimořádnou směnu pracovníků dopravního dispečinku pro zajištění online informačního servisu o aktuální dopravní situaci.

TZ SDP ČR