Plzeňští dopraváci se přidávají k mezinárodnímu Dni bez aut

„Řidiči, nechte se svézt“ apelují Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) ve spolupráci s městem Plzní na řidiče osobních vozů a nabízejí jim 22. září 2024 v rámci mezinárodního Dne bez aut jízdné na všech linkách plzeňské MHD zdarma.

I v letošním roce se PMDP zapojují do Evropského týdne mobility, což je iniciativa Evropské komise na podporu udržitelné mobility a pravidelně se koná třetí týden v září. Vyvrcholením je pak mezinárodní Den bez aut, který připadá na 22. září. V tento den bude v Plzni stačit při případné přepravní kontrole ukázat místo jízdenky řidičský průkaz.

„Upřímně si myslím, že v Plzni máme nejmodernější městskou hromadnou dopravu v republice. Každý, kdo jezdí výhradně autem, má nyní možnost si to zdarma ověřit,říká primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Průměrně převeze jeden kloubový trolejbus tolik cestujících jako padesát osobních vozů. Množství znečisťujících látek v přepočtu na cestujícího a kilometr je u MHD nesrovnatelně menší. A stejně je tomu i u hlukové zátěže pro okolí.

„Má-li být dopravní systém v Plzni udržitelný a město nemá trpět stále větším počtem aut v ulicích, je důležité, aby co nejvíce občanů využívalo veřejnou dopravu. Proto má kampaň Den bez aut smysl. Slibuji si od ní, že přivede lidi, zejména ty, kteří jezdí autem často, k poznání, že cestování veřejnou dopravou pro ně může být mnohdy rychlejší, pohodlnější a také levnější,“ uvádí náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar.

„Prostřednictvím mezinárodního Dne bez aut jsme se rozhodli ukázat výhody veřejné dopravy i těm, kteří standardně jezdí autem,“ říká generální ředitel PMDP Jiří Ptáček a dodává: „Domníváme se totiž, že často lidé volí cestu autem jen ze zvyku. A tak bychom je rádi přesvědčili, ať se zkusí svézt s námi.“

Jen za minulý rok přepravily vozy MHD téměř 106 mil. cestujících a ujely více než 15,5 mil. vozokilometrů. PMDP provozují celkem 48 linek s délkou 587 km a každý pracovní den je pro cestující vypraveno téměř 4500 spojů.

TZ PMDP