Moskva otevřela novou linku metra. S číslem 16

Troitskaya nebo také linka 16. Tato označení nese nová trať metra, jejíž první čtyři zastávky byly slavnostně otevřeny 7. září 2024. Úsek je dlouhý 8,3 km a zdaleka nebude poslední. Moskva má s výstavbou metra do roku 2030 velké plány.

Slavnostního spuštění provozu nové linky metra 16 se 7. září zúčastnil starosta Moskvy Sergej Sobjanin a prezident Vladimir Putin. Slavnostní zahájení proběhlo prostřednictvím videokonference z koncertní síně Zaryadye, kde akce na počest 877. výročí Moskvy začala. Počáteční úsek trasy Troitskaya měří 8,3 km a zahrnuje zastávky: Novatovskaya, Universitet Družby Narodov, Generála Tyuleneva a Tyutchevskaya. Stanice byly navrženy v minimalistickém stylu a jejich výzdoba je tvořena asymetrickými panely, které jim opticky dodávají dynamiku.

Stavbu realizovala společnost JSC Mosmetrostroy, která se specializuje na dopravní stavby. Její rozpětí sahá od metra přes podzemní, dopravní až po občanskou výstavbu. Funguje od roku 1931, kdy položila základ výstavbě metra na území Ruska. Z 241 fungujících stanic metra v hlavním městě jich 193 postavil právě Mosmetrostroy.

Na nové lince budou jezdit nejmodernější vlaky model Moskva-2024, které mají vybavení, jako jsou zásuvky USB a multimediální informační panely. Linka bude mít do budoucna celkem 17 stanic a povede od stanice Zil až do města Troitsk (Nová Moskva). Celková délka linky bude více než 40 kilometrů. Odlehčí sousedním linkám metra Kalužsko-Rižské („oranžová“) a Sokolnické („červená“).

Rozvoj kolejové dopravy

Dalšími smělými plány na výstavbu metra se metropole nijak netají. Na rok 2025 plánuje otevřít další dva úseky linky 16 (dohromady 7 stanic). V roce 2026 chce otevřít prvními třemi stanicemi linku 17, v následujícím roce na téže lince otevře další 3 stanice. Na rok 2028 je naplánováno spuštění linky 18 s deseti stanicemi, otevření dalšího úseku linky 16 se 4 stanicemi a úsek linky 17 se dvěma novými stanicemi. Souběžně s přípravou stanic a ražbou tunelů bude probíhat také stavba dep a výstupních vestibulů.

„Rozvoj metra a městské železniční dopravy je jednou z našich priorit. Do roku 2030 plánujeme otevření tří zmíněných linek metra a 48 rámových stanic, včetně 39 nových stanic metra a 9 nových/rekonstruovaných stanic MCD (osobní železniční doprava). Díky tomu budou mít miliony obyvatel hlavního města metro v docházkové vzdálenosti a desítky nových pohodlných tras. Počet Moskvanů, kteří žijí v blízkosti železničních stanic, vzroste na 93 %. Pro srovnání: v roce 2010 bylo takových obyvatel 72 %,“ říká místostarosta Moskvy Maxim Liksutov.

Ilustrační foto Pixabay

Marie Texlerová

redaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala VŠCHT v Praze, ale její vášní je psaní. Ráda cestuje veřejnou dopravou a sleduje nové trendy. V budoucnu ji láká vydat vlastní knihu.