DPP obnoví provoz tramvají v ulici Dukelských hrdinů, opraví trať na Masarykově nábřeží a vymění další pražce v metru na trase C

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v těchto dnech dokončuje rekonstrukci tramvajové tratě v ulici Dukelských hrdinů. Od nočního výjezdu z pátku 25. na sobotu 26. října DPP plánuje obnovit pravidelný provoz tramvají v úseku Strossmayerovo náměstí – Nádraží Holešovice. DPP současně využije prodloužený víkend a od čtvrtka 24. října do pondělí 28. října opraví tramvajovou trať na Masarykově nábřeží. Z tohoto důvodu bude obousměrně přerušen provoz tramvají mezi Národním divadlem a Jiráskovým náměstím. Od soboty 26. října do pondělí 28. října pak bude DPP pokračovat další etapou výměny původních dřevěných pražců v metru na trase C. Proto bude v tomto termínu obousměrně přerušen provoz metra na lince C mezi stanicemi Muzeum a Kačerov a zavedena náhradní autobusová doprava XC.

Rekonstrukce tramvajové tratě v ulici Dukelských hrdinů míří do finále. DPP na ni dnes vypravil první tramvaj – měřící vůz ev. č. 5521, tzv. pomeranč, který změřil parametry nového trolejového vedení. Zrekonstruovaná trať je, podle studie Letenský kříž Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), posunuta v úseku od křižovatky s Veletržní ulicí až po kolejový trojúhelník u Výstaviště směrem k Letné. Po dokončení veškerých prací na přestavbě uličního profilu budou všechny tři nástupní ostrůvky (oba směry zastávky Veletržní palác a Strossmayerovo náměstí ve směru od Výstaviště) plně bezbariérově přístupné.

„Snažili jsme se, aby dopad výluky tramvajového provozu na cestující byl co nejmenší a přerušení provozu tramvají co nejkratší. Proto zde po rekonstrukci tramvajové tratě budou ještě probíhat práce kolegů z TSK na vozovkách a chodnících. Vzhledem k tomu, že se na staveništi budou nadále pohybovat mechanismy i dělníci, budeme v tomto úseku dočasně jezdit sníženou rychlostí,“ říká Miroslav Penc, vedoucí jednotky Dopravní cesta Tramvaje DPP.

Poslední etapa rekonstrukce v oblasti smyčky Výstaviště

Poslední etapa letošní rekonstrukce tramvajové tratě bude probíhat již pouze v oblasti smyčky Výstaviště. Potrvá do 25. listopadu 2024 a pro cestující budou mimo provoz již pouze zastávky v samotné smyčce. „V rámci této etapy dokončujeme poslední část přeloženého kolejového trojúhelníku v křižovatce u Výstaviště a rekonstrukci vjezdu a výjezdu ze smyčky. Výstupní zastávku posuneme blíže ke křižovatce, aby mohla být plně bezbariérová. Nástupní zastávka zůstává zhruba ve stávající poloze, ale bude nově také bezbariérová, se zvýšenou nástupní hranou,“ doplňuje Miroslav Penc.

„Příští rok, v souvislosti s rozšířením a narovnáním celé ulice U Výstaviště, proběhnou přeložky inženýrských sítí a Dopravní podnik bude moci poté narovnat také tramvajovou trať až ke křižovatce s Bubenskou ulicí, kde se napojíme na úsek v Partyzánské ulici, který jsme zrekonstruovali již v loňském roce,“ uzavírá Miroslav Penc.

Dopravní opatření smyčka Výstaviště

Z důvodu rekonstrukce tramvajové trati v oblasti obratiště Výstaviště je i nadále až do pondělí 25. listopadu 2024 přerušen provoz tramvají v obratišti Výstaviště.

Linka 6 je od soboty 26. října 2024 v denním provozu vedena po odklonové trase Kubánské náměstí … Maniny – Libeňský most.V souvislosti s výlukou provozu tramvají na části libeňského soumostí i nadále platí odklonové trasy denních linek tramvají 1, 12, 14, 25, 27, 31, noční 94 a historické 42. Současně dochází ke změně trasy náhradní noční autobusové dopravy X94, která bude od soboty 26. října 2024 vedena v trase Palmovka – Nádraží Holešovice.

Oprava tramvajové tratě v úseku Národní divadlo – Jiráskovo náměstí

Na Masarykově nábřeží provede DPP výměnu opotřebených výhybkových výměn v křižovatce u Národního divadla, broušení kolejnic a opravu povrchů tratě.

Dopravní opatření Národní divadlo – Jiráskovo náměstí

Z důvodu opravy části tramvajové trati na Masarykově nábřeží je od čtvrtka 24. do pondělí 28. října 2024 obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku Národní divadlo – Jiráskovo náměstí.

Linky 17 a 27 jsou v úseku Národní divadlo – Jiráskovo náměstí odkloněny přes zastávky Národní třída a Myslíkova.Náhradní autobusová doprava není zavedena.

Výměna dalších 406 původních dřevěných pražců v úseku Vyšehrad – Pražského povstání

Prodloužený víkend DPP využije také k výměně původních dřevěných pražců z nejstaršího úseku pražského metra. Tentokrát bude výměna probíhat na 1. koleji v mezistaničním úseku Vyšehrad – Pražského povstání a částečně také v samotné stanici Vyšehrad. DPP vymění 406 více než 50 let starých původních pražců za nové betonové.

Dopravní opatření metro C v úseku Muzeum – Kačerov

Z důvodu opravy trati je ve všech dnech od soboty 26. do pondělí 28. října 2024 obousměrně přerušen provoz metra na lince C mezi stanicemi Muzeum – Kačerov.V denním provozu je zavedena náhradní autobusová doprava XC v trase Hlavní nádraží – Muzeum – I. P. Pavlova – Vyšehrad – Pražského povstání – Pankrác – Budějovická – Kačerov.

TZ DPP