DPP daruje tramvaje do ukrajinského Mariupolu

Představenstvo pražského dopravního podniku odsouhlasilo humanitární dar dvou vyřazených tramvají typu T3SUCS do ukrajinského města Mariupol. Smlouva o předání tramvají byla dnes slavnostně podepsána v rezidenci primátora hl. m. Prahy.

Našim ukrajinským kolegům bych ráda popřála, ať jim tyto vozy slouží ke spokojenosti, a hlavně, ať se život v jejich městě rychle a úspěšně vrátí do normálních kolejí. Totéž samozřejmě platí i pro další válkou postižená města a vesnice na východě Ukrajiny,“ uvedla při podpisu smlouvy primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Vozový park hromadné dopravy v Mariupolu je žalostný. Naše tramvaje by tamním obyvatelům měly výrazně pomoci,“ doplnil generální ředitel a předseda představenstva DPP Martin Gillar.

České tramvaje budou jezdit po Mariupolu s logem hl. m. Prahy a Evropské unie. Ta zajistí pokrytí nákladů na železniční dopravu tramvají na Ukrajinu. Transakce proběhne bez dalšího zprostředkovatele.

Darování tramvají inicioval europoslanec Pavel Svoboda, který před rokem Mariupol navštívil. „Město je stále obležené a nikdo tam nechce dávat prostředky, ale solidarita vůči jeho lidem, kteří v něm žijí, je nutná. Tamní infrastruktuře naše použité tramvaje výrazně pomohou,“ řekl europoslanec Pavel Svoboda.

Pražský dopravní podnik už dříve prodával starší nepoužívané tramvaje do Ruska a na Ukrajinu, kde jich stále jezdí několik desítek.

Zdroj: TZ DPP

Foto: Původně pražská tramvaj T3 v ulicích ukrajinského Charkova.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.

2 Comments

    • Aleš
    • 25/10/2016

    Hezké gesto, oceňuji to. Zároveň mě napadá, že pokud tamní dopravě DVĚ tramvaje VÝRAZNĚ pomohou, musí to tam vypadat o dost hůř, než si dokážu představit. Pro info – Mariupol‘ má půl miliónu obyvatel…

    • S tím pojmem výrazně, jak použil lidovecký europoslanec bych byl opatrnější.