Linka DPP jezdí s cestujícími tunelem Blanka bez komplikací

Když se otevře téma tunelbusů (expresních autobusových linek v Praze), často se najde řada kritiků, kteří říkají, že to nejde. Důvody uvádějí různé. Jedním z nich je obava o bezpečnost cestujících v autobuse jedoucím městským tunelem. Jenže teď se ukazuje, že autobusy Dopravního podniku hl. m. Prahy už tunely jezdí. A to s cestujícími. bez problémů.

Řeč je o oblíbené expresní lince AE (Airport Express), která spojuje ruzyňské letiště a vlakové hlavní nádraží. Jelikož linka nikde po trase nezastavuje, řidiči autobusů využívají různé trasy podle aktuální dopravní situace. Někdy jede autobus po Evropské ulici, jindy přes Petřiny, nebo přes Vypich. Dále jezdí řidiči Korunovační ulicí, ale také po Miladě Horákové, Veletržní, či Letenským tunelem.

Linka AE před Hlavním nádraží

Oblíbenou trasou se stal pro řidiče linky AE i tunelový komplex Blanka. Podobně jako řidiči automobilů, i řidiči autobusové linky AE využívají městský tunel Blanka z důvodu rychlejšího průjezdu Prahou.

Provoz autobusů AE v tunelech potvrdila redakci MHD86.cz tisková mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková: „Šetřením bylo zjištěno, že jízda tunelem v úseku Letná – Prašný most byla v daném případě zvolena v důsledku momentální neprůjezdnosti v oblasti Hradčanské pro zajištění včasného příjezdu na Letiště VHP.“ Kdy a jak často jezdí linka AE tunelem Blanka není podle tiskové mluvčí evidováno, jelikož se trasa řeší operativně na základě dopravní situace.

Testovací provoz autobusů MHD v tunelech je tímto splněn a Ropid může přistoupit k zavedení tunelbusu Dejvická – Prosek – Letňany, který vyhodnotil jako nejlepší a nejefektivnější z možných tras.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.