IPR Praha: Nový typ tramvajového označníku vzejde ze soutěže

K novému tramvajovému označníku v pražských Vysočanech se stále nechce dopravní podnik skrze tiskové oddělení vyjádřit. Co na k němu říká Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR)?


Na dotazy, zda dopravní podnik konzultoval podobu a realizaci zastávkového označníku s Institutem plánování a rozvoje a jestli splňuje označník plánovaný jednotný pražský mobiliář odpověděl IPR prostřednictvím tiskového mluvčího Marka Váchy následovně: „Co se týče tohoto konkrétního označníku, jde dle našich informací ze strany DPP o test nových technologií, nikoli o design nového označníku. Nový pražský označník by měl vzejít od autorů, jež prošli (projdou) soutěží na nový pražský mobiliář respektive na novou podobu pražského informačního systému.“

„V současné době město zpracovává novou koncepci Jednotného informačního systému, který řeší i problematiku označníku. V této fázi se řeší obsah jednotlivých nosičů (tedy co má na označníku a na ostatních informačních nosičích být), v další fázi bude vypsána designérská soutěž, na podobu informačního systému a na požadované prvky informačního mobiliáře,“ dodal pro dopravní magazín MHD86.cz Marek Vácha, tiskový mluvčí IPR.

Zastávkový sloupek na zastávce Nádraží Vysočany nadále vyvolává plno otazníků. Z neznámých důvodů dopravní podnik nechce od 2.6. 2019 (i přes urgence) odpovědět na několik jednoduchých otázek.

  • Kdo je dodavatelem sloupku?
  • Byl objednán ze strany DPP/města? Kolik stál? Kdo rozhodl o jeho zakoupení?
  • Nebo se jedná o prezentaci zdarma ze strany výrobce?
  • Pokud byl objednán ze strany DPP/města – byla podoba sloupku konzultována se společností IPR Praha s ohledem na jednotný pražský mobiliář a další uliční zařízení?
  • Chystá se DPP zakoupit další sloupky tohoto typu?
  • Jak DPP vyhodnotil sloupky, které v minulosti na tramvajové trati do Podbaby?

Dotaz byl proto v minulých dnech poslán na dopravní podnik znovu, tentokrát na základě zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

V souvislostech:

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.