ROPID: Označník DPP ve Vysočanech chápeme jako testovací. Příští bude vyroben podle našeho zadání

Zatímco Dopravní podnik hl. m. Prahy se odmítá vyjadřovat k podivnému tramvajovému označníku, který testuje od jara na zastávce Nádraží Vysočany. Organizátor pražské dopravy (ROPID) se k němu prostřednictvím svému mluvčího vyjádřil.


„Tento označník chápeme (a tak nám to bylo prezentováno i Dopravním podnikem) jako testování nových technologií, nikoli designu. DPP na tomto označníku testuje především technologii e-papíru, která je jednou z možností, jak zobrazovat nejen on-line informace o aktuálních odjezdech, ale také jak zobrazit klasické jízdní řády v aktuální podobě bez nutnosti jejich fyzické výměny,“ říká mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Jenže on-line data o aktuálních polohách vozidel DPP neposkytuje, ač jejich polohu podnik zná. V aplikaci „Lítačka“ se dnes cestující dozví aktuální informace o spojích především menších dopravců, kteří zajišťují linky v okolí Prahy. Ale většina Pražanů má smůlu, protože cestuje s vozidly dopravního podniku.

„Nový design označníku mají nyní na starosti připravit na základě našeho zadání a požadavku HMP designéři ze studia Olgoj Chorchoj tak, aby byl sladěn s novým návrhem zastávkového přístřešku. Funkční prototyp označníku by měl být k vidění společně s prototypem nového přístřešku ještě k letošním roce,“ dodává Filip Drápal.

Bude zajímavé sledovat, jaká firma dostane zakázku na tyto nové zastávkové označníky. Zvlášť v situaci, kdy pražský dopravní podnik odmítá sdělit, kolik stál označník ve Vysočanech a která firma jej dodala.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.