DPP tahá z „kopřiv“ vyřazené tramvaje T6A5, chybí dostatek provozních vozů

Ve čtvrtek 26. 9. se opakuje situace ze začátku měsíce. Pražský dopravní podnik nemá dostatek provozuschopných tramvají. Minule situaci řešil vypravením retrovozů na linku 7 (o problému jsme mluvili v Dopravním podcastu), nyní vytáhl z „kopřiv“ dříve vyřazené vozy T6A5. První o tom informovala stránka Tramvaje v České republice.


V minulosti dopravní podnik vyhodnotil tramvaje typu T6A5 z devadesátých let jako nepotřebné k vyřazení. Proto vozy v posledních letech postupně vyřazuje z provozu. Vozy jsou následně prodávány například na Ukrajinu, či do Brna. Část vozů je trvale odstavena na ploše vedle ústředních dílen, kde zarůstají „kopřivami“. V provozu zůstává poslední dvacítka vozů z původních 150 kusů.

Jenže ve vozovnách se hromadí velké množství neprovozních vozů. Buď jsou rozbité, nebo po nehodách a dopravní podnik nestíhá jejich opravy pro navrácení do provozu. Kromě toho se projevují letité problémy s koly u tramvají Škoda 15T. Aby toho nebylo málo, dopravní podnik sice v minulých letech nakoupil 15 vyřazených tramvají v Maďarsku, ale nemá dostatečnou kapacitu vozy zmodernizovat.

A tak přicházejí vhod dříve vyřazené vozy, které se nejprve z odstavné plochy vrátily do vozoven, „oprášily se“ a dnes vyjely na linku 16. Konkrétně se jedná o soupravu vozů 8713+8611 na 16. pořadí. Jelikož vozy byly řadu měsíců odstavené, nejsou vybaveny bezkontaktním terminálem pro nákup jízdenek. Tím už delší dobu disponují všechny tramvaje. O chybějícím „automatu na jízdenky“ nejsou cestující před nástupem do vozidla informování.

Dále jsou podle facebookovské stránky Pražské tramvaje v záloze připraveny dříve vyřazené vozy 8611, 8672, 8696, 8709, 8713 a 8723.

Aktualizace 10:33: Souprava zatáhla v 10:32 do vozovny Žižkov.

Úvodní foto: Roman Hloch – Tramvaje v České republice

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.