Retro tramvaje budou nyní jezdit jen na lince 2

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) na dotaz dopravního magazínu MHD86.cz sdělil, že retro tramvaje řady T3 bude vypravovat jen na linku 2. V plánu není vypravování těchto vozů na jiné linky do doby obnovení provozu retrolinky 23.

„V ČR platí nouzový stav, provoz MHD v Praze je výrazně omezen, řada linek včetně retrolinky 23 je zrušena, dopravu využívá v průměru zhruba 20 % cestujících oproti standardnímu stavu před pandemií. Nicméně i přes tento stav, o kterém není zcela zřejmé jak dlouho potrvá, je nevyhnutné, abychom některé retro vozy vypravili do provozu v omezeném rozsahu s cílem zachování jejich provozuschopnosti,“ sdělil pro MHD86.cz Daniel Šabík, vedoucí odboru komunikace v DPP a dodává: „Tento postup budeme aplikovat pouze na lince 2 v jediném pořadí (ve všední dny pořadí 10, v sobotu pořadí 4 a v neděli pořadí 2) do doby, než bude zrušen nouzový stav a bude opět obnoven provoz na retrolince 23.“

Z podobných důvodů je možné v ulicích Prahy potkat na služebních jízdách muzejní vozy, které nemají v současnosti využití na komerčních jízdách.

ROPID se už v minulosti vyjádřil, že povolil dopravnímu podniku provozovat retro vozy na lince 2, ač nesplňují Standardy kvality PID. Linka 2 se v dubnových dnech i přes celostátní karanténu stala cílem šotoušů.

Téma detailněji probíráme v 53. Dopravním podcastu:

úvodní foto pochází z roku 2019

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.