Potvrzeno. Pražská MHD bude jezdit omezeně i v září

Ač někteří politici se snažili vyvracet zprávy o připravovaných scénářích na omezení městské dopravy, skutečnost je jednoznačná. Od září vstupují v platnost nové jízdní řády (jako vždy po prázdninách), opět s omezeným provozem v pracovních dnech odpoledne a večer a o víkendech večer.

Plošně bude prodloužen provoz u všech tramvajových linek. Prodloužené intervaly čekají na Pražany odpoledne a večer. Místo běžných osmi minut je interval natažen odpoledne na deset minut. Večer kolem 21. a 22. hodiny je prodloužen ze čtvrthodiny na dvacet minut. Prodlužuje se také interval metra na všech linkách a delších intervalů se dočkají Pražané i u autobusů.

Zjednodušeně se dá říct, že se realizuje Varianta 1 ze třech zvažovaných. Přitom ještě v polovině srpna tisková mluvčí Praha sobě Cecílie Antůšková za náměstka pro dopravu Adama Scheinherra sdělila, že materiál omezující provoz MHD už „není na stole“ a řekla “ „Praha sobě, a tedy ani pan náměstek rozhodně nechce omezovat provoz MHD v Praze. Vedlo by to k nárůstu automobilové dopravy a dalším problémům, které uvádíte – to není naším cílem. Naopak naší prioritou je udržení stávající kvality MHD a další rozvoj její infrastruktury.“

Jak se liší politická prohlášení a následná skutečnost uvidí každý Pražan na zastávkách.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.