Pro a nebo proti pražské MHD? Nejasná pozice náměstka pro životní prostředí Hlubučka

V krajských a senátních volbách posílilo v České republice hnutí STAN. Má velké ambice stát se lídrem opozice proti Andreji Babišovi. Na pražském magistrátě vládne STAN už pár let v koalici s Praha Sobě, Piráty a TOP 09. Ale jaké jsou cíle a postoje hnutí STAN? Jejich náměstek primátora Petr Hlubuček na otázky týkající se Prahy nereaguje. A je to škoda.

Když v srpnu prosákly na veřejnost tři návrhy na omezení provozu pražské hromadné dopravy, byli vybraní členové rady hl. m. Prahy dotázáni, jak to vidí s městskou dopravou.

Zatímco někteří zvolili taktiku „žádné omezení neplánujeme, a ty ušetřené miliony taky nesouhlasí“, jiní přiznali, že dokument popisující tři scénáře pro omezení spojů MHD existuje. A potom je tady kategorie těch, kteří na otázky neodpovídají. 4. srpna obdržel náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (STNA) následující dotazy:

  • Jste pro zachování omezeného provozu MHD i od září 2020 a nebo jste pro navrácení do původního plného provozu – jako byl v roce 2019?
  • Jakými kroky chcete podpořit cestování Pražanů v městské dopravě s ohledem na životní prostředí?
  • Nemáte obavu, že zdražení předplatných jízdenek a omezený provoz (delší intervaly) MHD může odlákat cestující z MHD?

V době, kdy koalice na pražském magistrátě rozhádaná a nejednotná je žádoucí znát názory jednotlivých představitelů města. Kdo stojí za omezováním MHD a kdo naopak chce podporovat cestování městskou dopravou? Kdo chce zdražit jízdné a kdo chce naopak prověřit hospodaření Dopravního podniku hl. m. Prahy?

Petr Hlubuček v pozici náměstka pro životní prostředí by měl být tím, kdo bude podporovat cestování městskou dopravou. Měl by se snažit motivovat Pražany, aby místo autem jezdili tramvají a metrem. Ale jaká je skutečnost není jasné.

11. srpna byl ještě Petr Hlubuček dotázán, jakou variantu omezení MHD prosazuje z uniklého materiálu. Opět bez odpovědí. A to i přes urgence 25. srpna a 17. září.

Přesto, i bát se odpovědět na tyto otázky je také vypovídající. Kromě svého jména bohužel tímto přístupem poškozuje pan náměstek i značku STAN v dalších volbách.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.