České dráhy posilují vlaky před Vánocemi

České dráhy posílí před vánočními svátky dálkové vlaky na nejvytíženějších linkách. Posilové vozy na vnitrostátních i mezistátních trasách nabídnou o několik tisíc míst k sezení více, a to zejména ve dnech 22. a 23. prosince. Nejvíce posilových vozů bude zařazeno do souprav na linkách Ex1 a Ex2 z Prahy na Ostravsko a Valašsko a dále na Slovensko, nicméně delší soupravy v těchto dnech pojedou z hlavního města i do ostatních hlavních směrů.

Nejvíce posilových vozů zařadí České dráhy do provozu těsně před Štědrým dnem, tedy ve středu a ve čtvrtek 22. a 23. prosince. Národní dopravce posílí prakticky všechny expresní a rychlíkové linky vycházející z Prahy, zejména však linky Ex1 Praha – Olomouc – Ostrava – Polsko / Slovensko a Ex2 Praha – Olomouc – Vsetín – Slovensko.

Posílené budou např. vlaky na trasách z Prahy do Českých Budějovic, Chebu, Hradce Králové, Havlíčkova Brodu a Brna, ale také třeba na lince z Plzně přes České Budějovice do Brna. Podobná situace pak bude i v neděli 2. ledna 2022, kdy se bude řada lidí vracet domů po vánoční dovolené.

Přestože jezdí v souvislosti s epidemií COVID-19 průměrně o 30 % méně cestujících než v obvyklém provozu (roce 2019), může u vybraných spojů dojít ke skokovému nárůstu poptávky. České dráhy proto doporučují cestujícím, aby si včas pořídili rezervace. Budou tak mít garantované místo k sezení a dopravce bude současně moci plánovat další operativní posílení souprav.

Slabší provoz o Vánocích

V pátek 24. prosince budou jezdit spoje Českých drah jako ve svátek a tradičně jako každý rok bude okolo 18. až 19. hodiny postupně provoz většiny regionálních i některých dálkových vlaků utlumen. Většina regionálních vlaků, která jede po šesté hodině večer, má v jízdním řádu poznámku, že nejede na Štědrý den. Týká se to spojů po celé České republice. Ve večerních hodinách nepojede ani řada vnitrostátních rychlíků, například poslední rychlík z Prahy hlavního nádraží do Českých Budějovic odjede v 18:04. Podobná situace je i v dalších směrech, když např. poslední vlak do Plzně odjede z Prahy v 19:38 a do Ústí n. L. v 18:46.

V sobotu 25. prosince pojedou vlaky také podle svátečních jízdních řádů, klasický sváteční provoz však začne o něco později až mezi šestou a sedmou hodinou ráno. Podle svátečních jízdních řádů pojedou vlaky ČD také 26. prosince na 2. svátek vánoční.

Omezení provozu vlaků během vánočních prázdnin

V průběhu vánočních prázdnin bude z důvodu nižší poptávky po cestování omezen provoz některých spojů. Cestující žádáme, aby informacím o omezení provozu v době Vánoc a novoročních oslav věnovali zvýšenou pozornost. Konkrétní údaje o omezení jednotlivých vlaků jsou uvedeny v elektronických vyhledávačích spojení, v knižních jízdních řádech datumová omezení vyznačena příslušnou poznámkou (např. údaj 10 označuje vlaky, které nejedou 24. a 31. prosince, číslice 11 značí spoje, které nejedou 25. prosince a 1. ledna, poznámkou 18 jsou vyznačené vlaky, které jedou v pracovní dny s výjimkou vánočních prázdnin atp.).

TZ České dráhy