Půjčený historický trolejbus 14Tr se DPP osvědčil a hledá další vozidla

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) využívá v rámci své nabídky komerčních jízd historický trolejbus Škoda 14Tr, který není v jeho vlastnictví, ale patří společnosti Autobusy Jihlava s.r.o. Tento model trolejbusu, známý svým provozem v městské hromadné dopravě v 90. letech, byl vybrán DPP pro svůj provozuschopný stav, po opravě a autentické dobové barevné provedení.

V rámci zkušebního projektu zážitkové turistiky je trolejbus Škoda 14Tr využíván na komerční jízdy na nově otevřené trolejbusové trati Letňany – Trutnovská. DPP si trolejbus pronajímá za 1 000 korun měsíčně, přičemž veškerý zisk z komerčních jízd připadá DPP. „Pro toto vozidlo se DPP rozhodl kvůli tomu, že je v provozuschopném stavu, po opravě a v dobovém barevném provedení používaném v pražské MHD v 90. letech,“ upřesňuje Daniel Šabík, vedoucí odboru Komunikace DPP.

DPP otevírá možnost zapojení dalších vlastníků historických trolejbusů, kteří mají zájem o provozování komerčních jízd na tratích DPP, zejména po plném zprovoznění trolejbusové linky 58. Předpokládá se, že takové jízdy by mohly být organizovány přibližně jednou za měsíc v období od dubna do října, přičemž zájemci s provozuschopnými trolejbusy, ideálně těmi, které jezdí na napětí 750 V, jsou vítáni k přihlášení a spolupráci.

Klára Sýkorová

šéfredaktorka dopravního magazínu MHD86.cz. Vystudovala žurnalistiku a následně obor Sociální a mediální komunikace. Kromě psaní o dopravě vydala v roce 2022 humornou knihu Partnerské přešlapy: Šílené historky ze života.