Oslavte 115 let MHD v Českých Budějovicích

Jak šel čas s městskou hromadnou dopravou připomenou oslavy 115. výročí, které 15. června 2024 pořádá Dopravní podnik města České Budějovice. Přes den zve DPMCB na rodinný program s prohlídkami, přehlídkou historických vozů a techniky. Odpoledne na akci Underground in Depo připomenou průjezd érami nesvobody hosté spojení s „podzemní“ scénou a sametovou revolucí. To vše přímo v areálu DPMCB Novohradská 40.

Underground in Depo (16:00-23:00)

Pozvání na akci Underground in Depo přijala legendární Marta Kubišová, která má nejen vazby k městu, ale i přímo k dopravnímu podniku. Vystoupí také autor protestsongů Jaroslav Hutka. Hudební večer naplno rozproudí David Koller, který v části repertoáru posílí také legendární undergroundovou skupinu Jasná Páka. Návštěvníci se mohou těšit i na kapelu Garáž & Tony Ducháček a českobudějovickou skupinu Troglodyt. Vstupenky na akci Underground in Depo jsou již v prodeji na TICKETSTREAM.

„Při výběru tématu nám silně rezonovala připomínka 50 let od brutálního rozehnání koncertu Plastic People of the Universe na Rudolfově a také letošních 35 let od sametové revoluce. Chceme proto oslavit svobodu, která se nejen vinou války zdá být po desetiletích klidu zase křehká, a připomenout, že větší část z uplynulých 115 let bohužel náš národ prožil v nesvobodě,“ uvádí ředitel DPMCB Slavoj Dolejš.

Den otevřených dveří (9:00-15:30)

Na den otevřených dveří navzdory tématu nepřijede metro. Zato se návštěvníci od 9:00 do 15:30 můžou těšit na historická vozidla, jaká v uplynulých 115 letech nás i naše předky provážela životy. Uvidí původní modely trolejbusů z hřbitovní linky i ty z druhé éry „tykadel“, „repliku“ tramvaje, která zásadně jezdila na linkách L(angsam) a P(omalu), historické autobusy mizící v nostalgickém oparu i moderní vozidla, která definují aktuální éru budějovické MHD. DPMCB navíc představí i svou další techniku, se kterou zajišťuje kromě MHD také široké portfolio městských služeb.

Pro nejrychlejší zájemce pořádá DPMCB také komentované prohlídky areálu Horní 22. Bezplatná rezervace je k dispozici na CBsystem. Účastníci uvidí zázemí trolejbusů a elektrobusů, správy veřejného osvětlení, trakčního vedení i parkovací služby, stejně jako haly údržby vozidel, městský dopravní dispečink nebo letecký kryt zamýšlený bývalými garniturami pro nejvyšší představitele města.

Prostor dostanou i partneři dopravního podniku, složky IZS, sportovní kluby, chybět nebude vyžití pro nejmenší návštěvníky.