Rekonstrukce TT Bělohorská přinese bezpečnější zastávky

O letošních prázdninách prochází další etapou rekonstrukce tramvajová trať Bělohorská. Letošní etapa Vypich – Královka navazuje již na hotový úsek Bílá Hora – Vypich. Komplexně zrekonstruovaná trať na Bílou Horu přinese zkrácení jízdní doby.

Nejvíce pozornosti si zasloužil návrh občanů na posunutí zastávky U Kaštanu před břevnovskou polikliniku. Ale jak to tak bývá, ozvala se druhá – nesouhlasící – část obyvatel, kteří by to měli na zastávku dál. Po několika měsíčních jednáních se nakonec došlo k závěru, že zůstane u původní zastávky U Kaštanu, ač jejích posunutí k poliklinice by paradoxně zkrátilo neúměrně dlouhou vzdálenost mezi zastávkami U Kaštanu – Drinopol. V rámci rekonstrukce budou nahrazeny velkoplošné panely novou konstrukcí otevřeného svršku s dodatečným zatravněním, které má pozitivní vliv na menší hlučnost tramvají. Modernizací projdou i zastávky, které se stanou bezbariérovými, bezpečnějšími a ve směru do centra získají přístřešky. Zlepšení pro cestující se odehraje i na Vypichu, kde budou tramvaje a autobusy zastavovat ve společné zastávce a při přestup odpade nutnost přecházení komunikace.

Následující výkresy Metroprojektu Praha zahrnují ještě variantu se zastávkou Poliklinika Břevnov.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.