V metru uvidíme za kolik minut přijede vlak

Řadu let máme v metru na nástupištích informační panely. Ty panely, které nás většinou naštvou, protože se dozvíme že „tento vlak končí ve stanici …“, takže panel v oblibě moc nebývá. O to zajímavější je novinka, která se nyní na těchto panelech zkouší na lince A. Novou funkcí tohoto panelu má být odpočítávadlo ukazující za kolik minut a vteřin přijede souprava metra. V rámci testování novinky jsou panely nyní většinou vypnuté, ale například na Skalce je možné vidět testování se zapnutým panelem.

Celou iniciativu velmi vítám a chválím. Přeci jen údaj na začátku nástupiště ukazující počet minut, před kterými odjela poslední souprava je dobrý pro mě, ale běžnému cestujícímu neznající intervaly moc neřekne. Jen je škoda, že to trvalo tolik let, než se takováhle „blbost“, jako je odpočet minut, začala reálně testovat.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.

4 Comments

    • viktor
    • 09/09/2014

    Na to, jak je to jednoducha funkce to mohlo fungovat uz davno, ale i tak to ocenuji. Jeste bych tuto informaci ocenil nahore ve vestibulu, abych vedel, zda ma smysl spechat, ci nikoli. (ocekavam neci argument, ze po schodech se nechodi 🙂

      • OMH
      • 09/09/2014

      Viktore, plná shoda 🙂
      Osobně bych taky uvítal panel i nahoře… ale ty následky, ty davové běhy po eskalátorech – to by nebylo bezpečné. Ať běhá jen ten, kdo zná JŘ, či po sluchu umí poznat z jaké strany metro jede.

    • Pavel22
    • 17/09/2014

    No, nápad určitě dobrý, ale chce to doladit chyby. Dnes při příchodu na nástupiště na Skalce, ‚to‘ odpočítávalo od 8:50 .. už to mi v 10 dopoledne (ve středu) přišlo divný. A ejhle, .. za dvě minuty už souprava přijela.

      • OMH
      • 17/09/2014

      Tak je to testovací provoz, jak se i píše v článku. Teprve se to vychytává.