CZECHBUS: Jedinečný autobusových veletrh už po 5. v Praze

Malé téměř jubileum, pátý ročník, oslaví letos v listopadu veletrh autobusů a hromadné dopravy CZECHBUS. Akce, která si za relativně nemnoho let své existence vydobyla víc než zajímavé postavení na trhu a stala se prestižní přehlídkou autobusů a další související techniky ve středoevopském prostoru. Téma veletrhu totiž oslovilo nejen vystavovatele, ale především odbornou návštěvnickou veřejnost. CZECHBUS je ryze B2B akcí, je navštěvován zejména profesionály v oboru dopravy. V roce 2014 si veletrh celkem prohlédlo a na odborné programy zamířilo téměř pět tisíc lidí. Veletrh navštěvují zejména pracovníci, vč. nejvyššího managementu, prakticky ze všech dopravních podniků a dopravců z České republiky a Slovenské republiky, dále odborníci z odborů dopravy měst, krajů a regionů, další návštěvníci jsou z Polska, Německa, Rakouska a Maďarska.

Dvacet značek autobusů, premiérově na veletrhu VDL BUS & COACH, ECOVA Electric a polský Mercus – Bus, noví vystavovatelé v oblasti komponentů a garážové a servisní techniky, tři konference a přehlídka veteránů, to je základní charakteristika 5. ročníku veletrhu autobusů CZECHBUS 2015, který proběhne od 24. do 26. 11. na Výstavišti v Praze – Holešovicích.

Největší expozice budou mít tradičně IVECO Bus, SOR a Solaris a letos se k nim co do rozlohy výstavní plochy přidává i Evobus (Mercedes a Setra). Kromě zcela zaplněného Průmyslového paláce autobusy obsadí i celou plochu od brány Výstaviště k Paláci. Mini a midibusům patří Střední hala, ovšem zajímavě se rozrostla i sekce komponentů pro busy a garážové a servisní techniky – kromě našich a slovenských firem zde budou zcela noví vystavovatelé ze Španělska, Francie, Německa, Polska a Itálie.

Letos na veletrhu budou k vidění tyto značky nových autobusů:IVECO Bus, SOLARIS, SCANIA, SETRA, MERCEDES, VOLVO, MAN, NEOPLAN, SOR, BOVA – VDL Coach & Bus, EKOVA Electric, ISUZU, ROŠERO, KHMC, ŠKODA Electric, Sprint Car Bus, SKD Trade, Busplan, Mercus – Bus, Solbus. Poprvé se v Průmyslovém paláci představí hned tři z nich – VDL Bus & Coach, EKOVA Electric a MERCUS – Bus.

Z oblasti komponentů pro busy a servisní a garážové techniky byly koncem října přihlášeny tyto firmy: Ing. A. Smejkalová – MITERAL, MAHA, AD TECHNIK, FERDUS, ADIP, AnviTrade, STER, INTAP Central Europe, C.I.E.B. Kahovec, Molpir, AUTOTECH-VT, AUTOCOLOR, VEGATour, BUSTEC, Ing. Jan Herman, PAKRA ZF, Winkler, Eberspächer, Webasto, CBM CR, Car – Mont, CARPENTER /MEXA-COVER &, CDV, KS Motor Service Van, Mikroelektronika, VEMEX – E.O.N., FEREX Machinery, ENATRUCK, PROFO, GE Money Leasing, CZECH STYLE, Mechanika Teplice, Bridgestone, GOMMEUR, X Tuning, ONE Systém.

Veletrhu byly poskytnuty záštity: ministr dopravy Dan Ťok, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, předseda Asociace krajů ČR M. Hašek, prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, děkan Fakulty dopravní ČVUT M. Svítek a Český plynárenský svaz.

Generálním partnerem letošního ročníku je Dopravní podnik hl. m. Prahy, který si v roce 2015 připomíná významná výročí – 90 let zavedení pravidelného provozu autobusů a 140 let městské hromadné dopravy v Praze.

Další odborní partneři: Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia, Sdružení dopravních podniků ČR, Sdružení pro dopravní telematiku, SISA – Sdružení výrobců a importérů součástí automobilů a servisní techniky, Česká asociace organizátorů veřejné dopravy, Centrum služeb pro silniční dopravu, Centrum dopravního výzkumu, Společenství autodopravců Čech a Moravy, Consulting Services.

 

Podstatnou součástí veletrhu budou opět doprovodné programy – workshopy a semináře a hlavně tři celodenní konference. Ve středu 25. 11. to bude již tradiční Veřejná doprava „on line“, organizovaná Sdružením pro dopravní telematiku, ve čtvrtek 26. 11. pak Elektrické autobusy pro město IV(Consulting Services – Proelektrotechniky.cz, Sdružení dopravních podniků ČR).

Na veletrhu výrobci představí busy s motory dieselovými, ale také na CNG a elektrobusy. Bude zde ale ještě ne tak známá novinka – autobus s pohonem na zkapalněný zemní plyn, LNG. Této problematice bude věnována celodenní konference v první den veletrhu, v úterý 24. listopadu pod záštitou společnosti VEMEX. Ředitel marketingu společnosti VEMEX Hugo Kysilka k tomu říká: „V rámci skupiny Gazprom a konkrétněji v rámci spolupráce s naší mateřskou organizací Gazprom Germania máme kromě realizace projektů stanic na CNG další úkol a tím je rozvoj LNG v dopravě. Gazprom Germania je o několik kroků před námi, protože již realizuje dva projekty v Polsku. Konkrétně v městech Olzstyn a Varšava kde již jezdí autobusy SOLBUS polské výroby s americkými motory, na LNG. Máme společný zájem o podobný rozvoj u nás v ČR. Plánujeme proto na velmi významném veletrhu Czechbus předvést autobus Solbus na LNG, umožníme i testovací jízdy a k tomu ještě uspořádáme konferenci zaměřenou jen na LNG v přepravě. Nechystáme ale konferenci, kde jen někdo bude vysvětlovat výhody LNG v dopravě, ale chceme i otevřeně mluvit o celém komplexu opatření, která je nutno udělat, aby tento produkt u nás zakořenil.“

Významným obohacením veletrhu budou i letos veteráni – například vůbec poprvé se zde poprvé na veletrzích představí autobus TATRA 85/91. Karosérie tohoto takřka neznámého autobusu byla aplikována na podvozek nákladního 3-tunového automobilu Tatra 85 se šestiválcovým dieselových motorem. Originální karosérie byla zadána do výroby 4. 8. 1938 a vyrobeny byly pouhé 3 kusy. Poslední dochovaný kus zachránil Jan Arazím, který jej v roce 1995 odkoupil – sloužil jako včelín! K dispozici ale naštěstí bylo 6 fotografií z roku 1938 v archívu kopřivnické Tatry. Znovuzrození autobusu proběhlo v dílnách ČSAP Nymburk.

Závěr Levého křídla Průmyslového paláce bude patřit i dalším veteránům. Z Muzea MHD Dopravního podniku hl. m. Prahy přijede autobus ŠKODA RO a RTO klub spolu s Plzeňskými dopravními podniky představí celou řadu legendárních autobusů RTO – městský, linkový i luxusní.

V této oblasti je připravena i novinka: Setkání mistrů renovací, v garanci Sdružení dopravních podniků a ČSAP Nymburk. V rámci workshopu ve středu 25. 11. proběhne 6-7 prezentací (formou přednášky) renovovaných vozidel různých druhů – nejen autobusů, ale zastoupeny budou i historické tramvaje a trolejbusy a dokonce i technologické vozidlo. Organizátoři se snaží zajistit reprezentativní výběr nejen druhů a typů vozidel, ale i napříč republikou a též se zastoupením Slovenska. Některá vozidla budou dokonce vystavena po celou dobu veletrhu. Zájemci se dozví o historii těchto vozidel, v jakém stavu se nacházela před započetím renovace, jak renovace probíhala a jak jsou vozidla v současnosti využívána.

Ve stejném sále ve Střední haly se budou v úterý a ve čtvrtek konat zajímavé semináře.

Preference veřejné dopravy (Centrum dopravního výzkumu), Sociální předpisy v silniční dopravě a jejich aplikace při provádění hromadné přepravy osob, aktuální poznatky z kontrol a Technický stav vozidel a jejich kontrola se zaměřením na HPO, aktuální poznatky z kontrol (Centrum služeb pro silniční dopravu) a konečně lákadlo pro dopravce – Dotace pro dopravce na pořízení nízkoemisních autobusů (Skupina RPA – Regionální poradenská agentura, Brno).

CZECHBUS 2015 se koná od úterý 24. do čtvrtka 26. listopadu 2015, vždy od 9.00 do 17.00 hod. Odborníci se mohou zaregistrovat na www.czechbus.eu a získat tak zlevněnou vstupenku.

zdroj a foto: www.czechbus.eu

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.