Dům vláčků: Půlrok novinek a rekordu

Téměř půl roku už milovníci modelové železnice obdivují řadu kolejišť v Domě vláčků na pražských Petřinách. Už při své první návštěvě v listopadu 2015 jsem prohlásil, že v Praze máme „Malý Hamburg“, dokonalý miniaturní svět.

Na ploše 1500 m2 je k vidění několik funkčních modelových kolejišť, mimo jiné 7 metrů dlouhý Negrelliho viadukt ve velikosti N, model Jindřichohradeckých místních drah ve velikosti H0e, model “české léto” ve velikosti HO a rozkvetlé zahradní kolejiště. Součástí expozice je i muzeum železničních modelů, jediné svého druhu u nás i ve světě. V něm na vás čeká kompletní produkce železničních modelů z bývalé NDR, doplněná o příslušenství ke kolejištím, modely budov a autíček. Na jednom místě tak můžete vidět kompletní sbírky modelů Zeuke, Berliner TT-Bahnen a Piko, včetně dárkových setů a modelů, které nebyly v běžné distribuci. Určitě ve vitrínách objevíte mašinky a vagónky, s kterými jste si hráli doma.

Mezi novinkami v Domě vláčků za první půlrok od otevření jsou tlačítka u kolejiště HO, kterými návštěvníci „rozhýbají“ desítky dějů na kolejišti a v krajině. Zároveň je možné sledovat plný provoz, který zajišťuje 32 vlakových souprav a nechybí ani zprovozněné vlečky.

Pestrý vozový park na kolejišti HO

Pestrý vozový park na kolejišti HO

Jedna z mnoha vleček na kolejišti HO

Jedna z mnoha vleček na kolejišti HO

Rekordmankou na zahradním kolejišti je lokomotiva, která za 5 měsíců ujela vzdálenost 1000 kilometrů bez větší závady.

Lokomotiva, která ujela 1000 km bez větší závady

Lokomotiva, která ujela 1000 km bez větší závady

Zájemci o digitální techniku si můžou vyzkoušet řídit lokomotivu přes tablet. Navíc je v lokomotivně instalována kamera, která přenáší obraz na tablet.

Ovládání mašinky přes tablet

Ovládání mašinky přes tablet

Zprovozněno je nově také historické kolejiště ve velikosti N.

Kolejiště ve velikosti N ze 70. let

Kolejiště ve velikosti N ze 70. let

Dětský koutek nabízí řadu železničních kolejišť a návštěvníci se mohou brzy těšit počítačové simulátory.

Oblíbený dětský koutek s železničními kolejišti

Oblíbený dětský koutek s železničními kolejišti

Ve výstavbě je model kolejiště v měřítku TT znázorňující trať Hřensko/Schöna – Bad Schandau, které má být dokončeno a zprovozněno k ročnímu výroční Domu vláčků, které proběhne v listopadu 2016.

Výstavba kolejiště TT

Výstavba kolejiště TT

Nákres budoucího kolejiště TT

Nákres budoucího kolejiště TT

Ve výstavbě je také tramvajového kolejiště, které bude doplněno o autobusový provoz.

Autobusová dráha s karosou

Autobusová dráha s Karosou

Návštěvu Důmu vláčků můžu jedině doporučit. A to jak těm, kteří ještě na Petřinách nebyli, tak i těm, kteří tam byli naposledy na podzim. Dům vláčků je místo, kde je pořád něco nového a při pohledu do modelové krajiny pokaždé objevíte nové příběhy.

Adresa: 2. patro OD Petřiny, Na Petřinách 55, Praha 6, stanice metra Petřiny, www.dumvlacku.cz

Každý si najde to své

Každý si najde to své

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.