Nová kniha: Sarajevo – Tramvaje a trolejbusy

Zájemce o tramvajové a trolejbusové provozy potěší každá nová dopravní publikace. Nyní vám představuji novou knížku mapující provoz tramvají a trolejbusů v Sarajevu, kterou vydal Jan Čihák a můžete si jí objednat na e-mailové adrese sarajevobook@gmail.com.

Historie městské hromadné dopravy v Sarajevu se začala psát 1. května 1885, kdy zahájila provoz koněspřežná tramvaj. Šlo tehdy spíše o spojení pro přepravu nákladních vozů do skladů a továren v centru města od starého nádraží c. k. Bosenských drah, osobní doprava se zaměřovala zejména na přípoje od parních vlaků do centra města a obráceně. O deset let později vyjíždí do sarajevských ulic první elektrická tramvaj, a to na nově vybudované trati po nábřeží řeky Miljacky. Konečnou měla první sarajevská elektrická tramvaj právě u Latinského mostu, kde o 19 let později výstřely z pistole v ruce jednoho zfanatizovaného studentíka zahájily I. světovou válku.

První trolejbus se na ulicích Sarajeva neobjevil v roce 1984, jak se všeobecně myslí, ale o téměř pět desetiletí dříve, jak se podařilo zjistit! Úzkorozchodné tramvaje byly v roce 1960 nahrazeny rychlodrážním tramvajovým systémem normálního rozchodu, takže Sarajevo získalo zcela nejmodernější tramvajový systém v celé bývalé Jugoslávii. Zlatá osmdesátá léta skončila s ekonomickým kolapsem, následovaným politickým kolapsem a následným krvavým rozpadem Titovy Jugoslávie. Sarajevo se na více než 1400 dnů ocitlo v obklíčení, které nemá v moderních dějinách obdoby – a přesto se v té době podařilo obnovit provoz tramvají, které se však společně s jejich cestujícími stávaly terčem nepřátelských zbraní. Sarajevské tramvaje, trolejbusy a v neposlední řadě i osobní lanovka z centra města na horu Trebević byly nedílně spjaty s československým průmyslem a československými odborníky. Proto je i nová kniha „Sarajevo – Tramvaji i trolejbusi / Tramvaje a trolejbusy“ kompletně dvojjazyčná, a to v bosenském a českém jazyce. Tuto publikaci o formátu 290×230 mm, 256 stranách na křídovém papíře, s obsáhlým textem a se stovkami barevných i černobílých fotografií vydal autor vlastním nákladem a lze ji objednat na e-mailové adrese sarajevobook@gmail.com. Cena je 600 Kč plus poštovné, nebo je možný osobní odběr v Ústí nad Labem.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.