ČSAD Kladno zakoupilo 27 nových autobusů SOR

Dopravní společnost ČSAD MHD Kladno a.s. zakoupila 27 nových autobusů využívajících alternativní palivo CNG v hodnotě 194 mil. Kč z projektu, na který je poskytována finanční podpora ve výši 85% z Evropské Unie. Osmnáct autobusů je standardní délky a devět autobusů je ve velkokapacitním kloubovém provedení, vyřazen bude stejný počet starých dieselových autobusů, kterým končí provozní životnost.

Spolu s předchozími nákupy dosáhne počet ekologických vozidel na pohon CNG počet 73, tj. z celkového počtu 173 autobusů přes 40%.

Vítězem výběrového řízení na dodávku nových autobusů se stala společnost SOR Libchavy. Autobusy standardní délky SOR NBG 12 jsou v dvoudvéřovém provedení s 39 pevnými a 2 sklopnými sedadly pro cestující a 38 místy k stání, kloubové třídveřové provedení SOR NBG 18 má 53 pevných a 4 sklopná sedadla pro cestující a 86 míst k stání.

► Velké fotografie na webu citybus.cz

 

Plynové zásobníky umístěné na střeše autobusů umožňují dojezd přes 650 km na jedno naplnění. Autobusy jsou plně nízkopodlažní s bezbariérovým nástupem pro vozíčkáře a maminky s kočárky, plně klimatizované, ve výbavě je vnitřní i venkovní elektronický vizuální a akustický systém pro informování cestujících včetně nevidomých a slabozrakých osob, novinkou je možnost wi-fi připojení.

Autobusy budou nasazeny na regionální linky spojující Kladno s okolními sídly včetně relace mezi Kladnem a Prahou. Ve výbavě je odbavovací zařízení umožňující provoz v dopravních systémech SID a PID. Budou proto využity převážně na linky převedené v rámci integrace Kladenska k 26.8.2017 do systému PID. S kloubovými autobusy se cestující setkají na nové páteřní lince mezi Kladnem a Prahou s označením 300.

Pro rok 2018 připravuje projekt na nákup dalších autobusů na zemní plyn, tentokrát pro městskou dopravu v Kladně.

Úvodní foto: Roman Vanka, citybus.cz

Zdroj: TZ ČSAD Kladno

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.