DP Chomutova a Jirkova omladí vozový park 15 novými trolejbusy

Patnáct nových trolejbusů vyrobí v příštích měsících pro Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova společnost Škoda Electric. První nové vozy se v Jirkově a Chomutově objeví počátkem příštího roku.

Severočeský dopravce tak díky dodávce za zhruba 170 milionů korun v podstatě zcela obnoví vozový park trolejbusů,“ uvedl člen představenstva Škody Electric Karel Majer. Do Chomutova a Jirkova Škodovka dodá deset osmnáctimetrových kloubových trolejbusů typu Škoda 27 Tr a pět dvanáctimetrových trolejbusů typu Škoda 26 Tr.

Trolejbus Škoda 26Tr (Foto: Škoda Transpotation)

Trolejbus Škoda 27Tr (Foto: Škoda Transpotation)

Nové vozy ze Škodovky v systému MHD nahradí zastaralé vozy, z nichž deset má za sebou více než dvacet let provozu, dopravnímu podniku se tak výrazně sníží velké náklady na údržbu, navíc nové budou významně úspornější v provozu. „Zásadně vzroste i komfort pro cestující a řidiče.  Nízkopodlažní vozidla s moderním asynchronním pohonem například nabídnou plošinu pro vozíčkáře, nebo nový zvukový orientační a informační systém,“ říká obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr. Trolejbusy slouží v systému měst Chomutov a Jirkov na šesti linkách a najedou zhruba 700 tisíc kilometrů ročně.

Trolejbus Škoda 15Tr v CHomutově

Škodovácké trolejbusy jezdí i v dalších dvanácti městech České republiky, například Hradci Králové, Teplicích, Plzni nebo v Ostravě. Celkem na tuzemský i zahraniční trh dodala Škodovka za dobu existence trolejbusové výroby více než 14 tisíc vozů a díky tomu jezdí české trolejbusy ve zhruba třiceti zemích světa – v Evropě, Asii a v severní Americe.

Zdroj: TZ Škoda

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.