Obyvatelé Letňan žádají druhým rokem neúspěšně o posílení MHD

V městské části Praha 18 – Letňany se každoročně koná fórum „10 problémů Letňan“ do kterého jsou zapojeni všichni obyvatelé této městské části. Vybírají a hlasují o tom, co je nejvíc trápí. Také v letošním roce považují občané za jeden z hlavních problémů nedostatečnou frekvenci spojů MHD v oblasti Starých Letňan.

Stejný problém občany trápil i v minulém roce. Vznik stížností se datuje od doby, kdy Ropid zrušil ve Starých Letňanech metrobusovou linku 158, která zajišťovala spojení OC Čakovice – Avia Letňany – Staré Letňany – Letňany – Vysočanská –  Českomoravská. Linka jezdila ve tříminutovém intervalu a její výhodou byly vložené spoje Avia Letňany – Letňany, které navážely cestující k metru a zároveň neměly zpoždění, jako ty spoje, které jezdí až do Vysočan.

V posledních letech jsou obyvatelé Starých Letňan, kde každým měsícem přibývá cestujících důsledkem bytové výstavby, odkázání pouze na linku 195 s dvojnásobným intervalem. Kromě dlouhého intervalu je problémem linky její nespolehlivost a zpoždění, které nabírá na své trase ze Zahradního Města, Jarova a Vysočan. Linka 158 v Letňanech sice zůstala, ale svým intervalem 15-40 minut nedokáže proložit linku 195.

Přitom částečným řešením by bylo převedením některé z linek jedoucích po Tupolevově ulici, kde je doprava nadimenzována, do ulice Beranových ve Starých Letňanech. Příkladem by mohlo být převedení linky 110 (příp. i 351), které by doplnily špatný a netaktový interval linky 158.

Za nedostatečnou intenzitu autobusových spojů a nedodržování stávajících jízdních řádů se postavila i Komise dopravní RMČ Praha 18, která doporučila posílení linek MHD v trase Letňany – Avia Letňany.

Bohužel, místo posílení dopravy na letňanské sídliště, Ropid v září zavedl např. autobusovou linku kopírující městskou železnici a nebo zavedl metrobusovou linku v malých midibusech mezi Skalkou a Krčí.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.