DPP si připomíná 110 let od zahájení provozu první autobusové linky v Praze

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) si připomíná 110. výročí od zahájení provozu první autobusové linky v Praze. V sobotu 10. března 2018 si budou moci zájemci na dobové trase Malostranské náměstí – Hradčany – Pohořelec – Chotkovy sady – Malostranské náměstí přiblížit prožitek z jízdy, který se 7. března v roce 1908 naskytl jejich předchůdcům. V tento den se mezi 10:00 a 16:00 uskuteční celkem sedm jízd autobusem Ikarus E91 v pravidelných hodinových intervalech.


Akce je vzpomínkou na událost, která se zapsala do dějin hlavního města. K dispozici budou pro zájemce i pamětní jízdenka a brožura.

„V sobotu 7. března 1908 v 8.00 hodin bylo v Nerudově ulici rušno. Autobus, kterému se tehdy říkalo omnibus, si poprvé v dějinách vyjel k Pražskému hradu. Zajímavostí je, že první linka Elektrických podniků hlavního města Prahy neměla žádné označení a tabule s názvy stanic byly doplněny pravděpodobně dodatečně,“ uvedl Pavel Fojtík, vedoucí Archivu DPP. I přesto dokázala na trase z Malostranského náměstí na Pohořelec obsloužit 9 stanic.


Autobusy se zdály být nejlepším řešením pro dopravní obslužnost Malé Strany a Hradčan. Nepříznivý sklon Nerudovy ulice totiž představoval pro jiné dopravní prostředky velkou překážku. Linka byla dlouhá 1 600 metrů, dospělý cestující za jízdu zaplatil 20 haléřů. Linka byla v provozu denně od 6.00 hodin do 22.15 hodin s intervalem 15 minut. Od května 1908 už omnibusy převážely cestující i přes Karlův most, tím se trasa prodloužila na více než dva kilometry.

Autobusová doprava se ale neobešla bez komplikací. Kvůli častým poruchám a několika nehodám byl v listopadu 1909 autobusový provoz zastaven. Na další autobusy MHD si tak Pražané museli téměř 16 let počkat.

Zdroj: TZ DPP

Foto: Autobus Laurin & Klement HOP (Foto: Archiv DPP)

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.