Odborné komise zavrhly návrh na světelné závory v Praze 6

Koncem roku 2017 a začátkem roku 2018 jste se v médiích mohli dočíst o novém záměru radnice Prahy 6, která chtěla umístit světelné závory na příjezdových komunikacích. Za „nápadem“ stáli radní z TOP 09 a ANO 2011, kteří společně na „Šestce“ vládnou.


Záměr realizovat světelné závory v Podbabě, či např. na Karlovarské a Evropské odsoudil radní pro dopravu hl. m. Prahy Petr Dolínek. Pro server idnes.cz řekl Petr Dolínek: „„Světelné závory jsou zde jako téma pana Koláře (starosta Prahy 6, TOP 09poněkolikáté. Je to jen populismus a odvádění pozornosti od opravdových řešení.“

Světelné závory měly být klasické semafory (někde doplněné o závory), na kterých by v ranních špičkách a dále při zvýšené dopravě svítila většinu času červená a občas by problikla zelená, která by pustila pár aut.



Téma bylo probíráno na lednovém společném jednání Komise strategického rozvoje RMČ Prahy 6 a Komise dopravní RMČ Prahy 6. V diskuzi často zaznívalo, že se jedná o nekoncepční řešení a není možné Prahu 6 obklíčit světelnými závorami. V praxi by řidiči nestáli na hlavních tazích, kde by svítila červená, ale světelnou závoru by řidiči objížděli po vedlejších menších ulicích vedoucí přímo pod okny bytových domů. Často bylo členy komisí připomínáno, že zásadní je začít stavět severozápadní část Pražského okruhu a zároveň postavit v Praze 6 první parkoviště typu P+R.

V lednu o světelných závorách hlasovala Komise strategického rozvoje RMČ Praha 6:

Komise strategického rozvoje bere předložený materiál na vědomí a doporučuje další prověřování světelných zábran na území MČ Prahy 6.
Hlasování: pro 6, proti 1, zdržel se 4
Návrh neprošel.

V únoru o světelných závorách hlasovala Komise dopravní RMČ Praha 6:

Komise dopravní bere předložený návrh na vědomí a nedoporučuje další prověřování světelných zábran na území MČ Prahy 6.
Hlasování: pro 5, proti 4, zdržel se 0
Návrh neprošel.

Ač každá z komisí formulovala Usnesení opačně, ani v jednom případě návrh neprošel a tím byl návrh na světelné závory zavržen.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.