První pohled na nové soupravy vídeňského metra

Od roku 2020 se ve vídeňském podzemí začnou prohánět nové plně automatizované soupravy od Siemensu. Město Vídeň, dopravní podnik Wiener Linien a Siemens představili první vizualizace nových souprav metra pro Vídeň. První z plně automatizovaných vozů „X-Wagen“ vyrazí v roce 2020 na trasy stávajících linek U1 až U4, kde však bude jako ostatní soupravy provozován v poloautomatizovaném provozu či manuálně.


Plně automatizovaný provoz nových nízkopodlažních vagonů začne až společně s otevřením nově stavěné linky U5, která má být zprovozněna v roce 2024. Do roku 2030 dodají vídeňské dílny Siemensu celkem 34 souprav, kontrakt za cca 550 milionů euro z podzimu 2017 městu navíc dává opci na 11 dalších vozidel a stanovuje povinnost výrobce provádět údržbu vozidel po dobu 24 let.


X-Wagen, interiér nové soupravy metra pro Vídeň. Vizualizace: Siemens AG Österreich

X-Wagen, interiér nové soupravy metra pro Vídeň. Vizualizace: Siemens AG Österreich

Průchozí „X-Wagen“ s kapacitou 928 cestujících má v budoucnu nahradit tzv. „stříbrné šípy“ a ve vídeňském podzemí se s ním budeme setkávat do roku 2060. Novinky lze očekávat i v interiéru. U všech dveří bude více místa pro výměnu pasažérů, některé sedačky budou sklápěcí a ty pro cestující se sníženou pohyblivostí budou vyvedeny v modré barvě oproti červené většině. Elektronický panel nade dveřmi nahradí tradiční „jezevčíky“ se schématem metra a poskytne informace o nejbližších východech z další stanice i aktuální časy přípojů. Vlaky vznikají v lehké konstrukci, k úspoře energie mají přispět i LED osvětlení či nová klimatizace a vytápění. Použité materiály lze z více než 90 % recyklovat.

X-Wagen, nové soupravy metra pro Vídeň. Vizualizace: Siemens AG Österreich

Základní údaje

  • Objednaná vozidla: 34 + opce 11
  • Začátek dodávek: 2020
  • Konec dodávek: 2030
  • Délka: 111 m
  • Šířka: 2,85 m
  • Kapacita: 928 cestujících

Zdroj: TZ Vídeň

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.